Štrudla sa makom je starinska poslastica koju su jugoslovenske domaćice često služile posle nedeljenog ručka, a koja se se pravi tako što se umesi testo i što se doda predivan nadev pun maka. Naš predlog je da za Badnje veče umesto štrudle pripremite preukusnu posnu pitu sa makom od gotovih kora. A ako želite da joj poboljšate ukus obavezno u nadev sa makom dodajte i suvo grožđe. Ova pita se kao i baklava kada se ispeče preliva predivnim aromatičnim sirupom koji je čini još sočnijom. 

  • Sastojci:
  • 500 g kora za pitu
  • 450 g mlevenog maka
  • 150 g suvog grožđa
  • malo cimeta ili musakatni oraščić
  • 250 g šećera
  • 100 g meda
  • 50 ml ulja 
  • 50 ml vode + 200 ml 
  • sok od jednog limuna

Priprema: 
Pomešajte mak, suvo grožđe, cimet, pa dodajte par kašika šećera. Lepo promešajte da se sastojci sjedine. Pomešajte ulje i vodu. U tepsiju stavite koru, pa je premažite dobijenom smesom, a zatim stavite drugu koru i opet je premažite, a nakon toga i treću koru koju ćete premazati. Zatim pospite nadev od maka i nastavite da ređate kore i nadev dok sve ne utrošite. Poslednji sloj treba da budu dve kore koje ste takođe premazali. Isecite je. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U šerpu sipajte preostali šećer i vodu (200 ml), kao i sok od limuna. Kada krene da vri dodajte i med, promešajte i sklonite sa šporeta. Gotovu pitu prelijte sirupom i pokrijte folijom da odstoji. Najbolje je da se pravi dan ranije da upije sirup.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE