Čizkejk se pravio još u antičkoj Grčkoj, a često se služio na svadbama. Za ovaj kolač je bilo potrebno svega 3 sastojka, kao što su brašno, sir i med. Danas su recepti poboljšani, pa možete da napravite čizkejk bilo kog ukusa. A kako počinje sezona jagoda, donosimo vam savršen recept za čizkejk sa jagodama koji se pravi bez pečenja. 

Sastojci:

  • Za žele:
  • 300 g smrznutih jagoda
  • 65 g šećera
  • 2 kašike limunovog soka
  • 150 ml vode
  • 4 g biljnog želatina
  • Za podlogu:
  • 40 g bele čokolade
  • 80 g keksa 
  • Za fil: 
  • 200 g krem sira
  • 40 g šećera
  • 150 g smese sa jagodama
  • 150 ml guste pavlake
  • Za ukrašavanje: 
  • 50 g jogurta
  • 50 g slatke pavlake
  • malo šećera

Recept za mini čizkejk sa jagodama:

10:42
Korak 1

Napravite žele 

U šerpu stavite jagode, 50 g šećera, kao i sok od limuna. Kuvajte dok jagode ne omekšaju, uz povremeno mešanje. Zatim odvojite 150 g dobijene smese u neku posudu, a onda ono što je ostalo u šerpu malo ispasirajte. Sipajte vodu, još 15 g šećera i biljni želatin. Sve dobro promešajte, pa kuvajte 2 minuta nakon ključanja. Prebacite u posudu i ostavite u frižideru sat vremena da se stegne. Zatim isecite oblik kruga pomoću kalupa prečnika kalupa u kojem se nalaze čizkejk.

10:42
Korak 2

Napravite podlogu 

Istopite belu čokoladu na pari, pa dodajte mleveni keks i dobro sjedinite. Utisnite na dno malih kalupa, pa pritisnite rakijskom čašom. 

10:42
Korak 3

Napravite fil

Umutite krem sir sa šećerom, pa dodajte onih 150 g jagoda koje ste ostavili sa strane. Zatim umutite slatku pavlaku (ako želite dodajte malo šećera), pa dodajte u fil. Sve lepo sjedinite. 

11:05
Korak 4

Napravite čizkejk

Sipajte fil, pa napravite udubljenje i onda dodajte žele od jagode. Preko sipajte još malo fila i poravnajte. Stavite u frižider par sati da se dobro stegne. 

11:08
Korak 5

Ukrasite čizkejk 

Umutite jogurt, slatku pavlaku i šećer, pa ukrasite čizkejk. 

Pročitajte i ovo: Čokoladni mini čizkejk sa oreo keksom

BONUS VIDEO: 

mini čizkejk sa cimetom instagram/fitwafflekitchen

(StvarUkusa/S.B.)