Čizkejk se pravio još u antičkoj Grčkoj, a često se služio na svadbama. Za ovaj kolač je bilo potrebno svega 3 sastojka, kao što su brašno, sir i med. Danas su recepti poboljšani, pa možete da napravite čizkejk bilo kog ukusa. A kako počinje sezona jagoda, donosimo vam savršen recept za čizkejk sa jagodama koji se pravi bez pečenja.
Sastojci:
- Za žele:
- 300 g smrznutih jagoda
- 65 g šećera
- 2 kašike limunovog soka
- 150 ml vode
- 4 g biljnog želatina
- Za podlogu:
- 40 g bele čokolade
- 80 g keksa
- Za fil:
- 200 g krem sira
- 40 g šećera
- 150 g smese sa jagodama
- 150 ml guste pavlake
- Za ukrašavanje:
- 50 g jogurta
- 50 g slatke pavlake
- malo šećera
Recept za mini čizkejk sa jagodama:
Napravite žele
U šerpu stavite jagode, 50 g šećera, kao i sok od limuna. Kuvajte dok jagode ne omekšaju, uz povremeno mešanje. Zatim odvojite 150 g dobijene smese u neku posudu, a onda ono što je ostalo u šerpu malo ispasirajte. Sipajte vodu, još 15 g šećera i biljni želatin. Sve dobro promešajte, pa kuvajte 2 minuta nakon ključanja. Prebacite u posudu i ostavite u frižideru sat vremena da se stegne. Zatim isecite oblik kruga pomoću kalupa prečnika kalupa u kojem se nalaze čizkejk.
Napravite podlogu
Istopite belu čokoladu na pari, pa dodajte mleveni keks i dobro sjedinite. Utisnite na dno malih kalupa, pa pritisnite rakijskom čašom.
Napravite fil
Umutite krem sir sa šećerom, pa dodajte onih 150 g jagoda koje ste ostavili sa strane. Zatim umutite slatku pavlaku (ako želite dodajte malo šećera), pa dodajte u fil. Sve lepo sjedinite.
Napravite čizkejk
Sipajte fil, pa napravite udubljenje i onda dodajte žele od jagode. Preko sipajte još malo fila i poravnajte. Stavite u frižider par sati da se dobro stegne.
Ukrasite čizkejk
Umutite jogurt, slatku pavlaku i šećer, pa ukrasite čizkejk.
Pročitajte i ovo: Čokoladni mini čizkejk sa oreo keksom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus