Čizkejk se pravio još u antičkoj Grčkoj i uglavnom se služio kao svadbena torta. Kasnije se recept za čizkejk menjao, svako je dodavao sastojak po želji, pa danas ovu poslasticu možete da napravite kako vi volite. Postaju popularni i mini čizkejkovi koji se lako prave, a mi vam donosimo recept za ovaj od čokolade. Sigurni smo da će vam se dopasti.
Sastojci:
- Za koru
- 150 g oreo keksa
- 45 g neslanog putera
- Za fil:
- 400 g krem sira
- 70 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašika kakaoa
- 2 jajeta
- 100 g kisele pavlake
- 100 g čokolade
- Za ganaš:
- 60 g čokolade
- 60 ml slatke pavlake
Recept za čokoladni mini čizkejk:
Napravite koru
U blender stavite oreo i keks i dobro izblendirajte. Zatim dodajte istopljeni puter i opet dobro izblendirajte. U kalup za mafine stavite paprini kalup i rasporedite smesu od oreo keksa. Lepo utisnite i pecite u rerni na 180°C oko 5 minuta.
Napravite fil
Umutite krem sir sa vanila ekstraktom, prstohvatom soli i kakaom. Postepeno dodajte jaja i nastavite da mutite, a onda dodajte i kiselu pavlaku i sve lepo sjedinite mikserom. Dodajte i istopljenu čokoladu, umutite i sipajte fil preko kore od oreo keksa. Pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Napravite glazuru
Istopite slatku pavlaku sa čokoladom i sipajte preko čizkejka. Poravnajte i stavite u frižider da se stegne. Dekorišite po želji.
Pročitajte i ovo: Čizkejk žele loptice
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus