Čizkejk se pravio još u antičkoj Grčkoj i uglavnom se služio kao svadbena torta. Kasnije se recept za čizkejk menjao, svako je dodavao sastojak po želji, pa danas ovu poslasticu možete da napravite kako vi volite. Postaju popularni i mini čizkejkovi koji se lako prave, a mi vam donosimo recept za ovaj od čokolade. Sigurni smo da će vam se dopasti. 

Sastojci:

  • Za koru
  • 150 g oreo keksa
  • 45 g neslanog putera
  • Za fil: 
  • 400 g krem sira 
  • 70 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • 1 kašika kakaoa
  • 2 jajeta
  • 100 g kisele pavlake
  • 100 g čokolade
  • Za ganaš:
  • 60 g čokolade
  • 60 ml slatke pavlake

Recept za čokoladni mini čizkejk:

10:16
Korak 1

Napravite koru

U blender stavite oreo i keks i dobro izblendirajte. Zatim dodajte istopljeni puter i opet dobro izblendirajte. U kalup za mafine stavite paprini kalup i rasporedite smesu od oreo keksa. Lepo utisnite i pecite u rerni na 180°C oko 5 minuta. 

10:17
Korak 2

Napravite fil 

Umutite krem sir sa vanila ekstraktom, prstohvatom soli i kakaom. Postepeno dodajte jaja i nastavite da mutite, a onda dodajte i kiselu pavlaku i sve lepo sjedinite mikserom. Dodajte i istopljenu čokoladu, umutite i sipajte fil preko kore od oreo keksa. Pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.  

10:17
Korak 3

Napravite glazuru

Istopite slatku pavlaku sa čokoladom i sipajte preko čizkejka. Poravnajte i stavite u frižider da se stegne. Dekorišite po želji. 

Pročitajte i ovo: Čizkejk žele loptice

BONUS VIDEO: 

Instagram/foodiies_lifee Japanski čizkejk od čokolade

(StvarUkusa/S.B.)