Čizkejk se sprema od davnina, a u antičkoj Grčkoj se služio kao svadbena torta. Danas postoji bezbroj različitih recepata za čizkejk, i za onaj koji se peče i za onaj koji se ne peče. Mi vam donosimo neobičan recept za čizkejk žele lopte koje izgledaju kao iz najlepših poslastičarnica, a ipak može svako da ih napravi. Potrebno je malo truda i vremena, a voće i pire možete da koristite po izboru. Takođe, ovako pripremljen čizkejk će ulepšati svaku slavsku i prazničnu trpezu, a gosti će biti oduševljeni ukusom.
Sastojci:
- 260 g krem sira
- 35 g šećera
- 1/2 kašike soka od limuna
- 5 g želatina u prahu
- 25 ml vode
- 135 ml slatke pavlake
- 35 g pirea od borovnice
- 35 g pirea od malina
- 35 g pirea od kivija
- 35 g pirea od manga
- Za žele:
- 6 kašika želatina
- 720 ml vode
- 190 g šećera
- 30 ml limunovog soka
- Voće:
- pomorandža
- jagoda
- kivi
- mango
- malina
- borovnica
Recept za čizkejk žele loptice:
Želatin pomešajte sa vodom i ostavite da nabubri. Za to vreme umutite krem sir sa šećerom dok se šećer ne rastvori. Zatim dodajte sok od limuna i promešajte, a onda i žele koji ste otopili na pari. Sve dobro sjedinite, pa dodajte i slatku pavlaku i umutite. Izmerite dobijenu količinu fila, pa podelite na četiri jednaka dela. U svaki deo dodajte određeni pire od voća i dobro promešajte. Ako niste mogli da nađete pire u prodavnici, možete da ga zamenite džemom, a možete da ispasirate i voće, pa da dodate. Takođe, voće možete da koristite po izboru. Uzmite kalup za led okruglog oblika, pa sipajte filove i dobro zatvorite. Stavite u zamrzivač na 3-4 sata. Dok čekate da se čizkejk fil zamrzne, u posudi pomešajte želatin sa vodom (240 ml) i ostavite da nabubri. Zatim u želatin sipajte vrelu vodu (480 ml) i mešajte dok se ne istopi. Sipajte sok od limuna i šećer i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Pokrijte i ostavite da se malo ohladi. Uzmite gumeni kalup kao za mafine (treba da bude oblik polulopte) i stavite ga na nešto tako da krug upada unutra, a ne da se spljeska. Zatim poređajte iseckano voće, loptice čizkejk fila (kalup potopite u vrelu vodu 10 sekundi kako biste lakše izvukli loptice), a onda prelijte želatinom sa limunom. Pokrijte providnom folijom i preko stavite poslužavnik. Stavite u frižider na 3-4 sata. Zatim uzmite drugi gumeni kalup i ponovite postupak, ali sada kada budete sipali želatin ostavite malo prostora, nekih 10-ak cm. Pokrijte providnom folijom, stavite poslužavnik i stavite u frižider na 3-4 sata. Gumeni kalup potopite u vrelu vodu 10 sekndi, pa izvadite čizkejk polulopte. U drugi kalup sipajte još malo želitn preliva, pa preklopite čizkejk poluloptom koju ste izvadili, ravna strana ide na dole. Obrišite višak sa kalupa. Vratite u frižider na 1-2 sata. Opet potopite kalup na 10 sekundi u vrelu vodu i izvadite čizkejk lopte.
Pogledajte u galeriji postolje i kalup za čizkejk loptice:
Pročitajte i ovo: Mini čokoladni čizkejk
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom