Nijedna slavska ili praznična trpeza ne može da prođe bez čuvenih vanilica. Ovi starinski sitni kolači su proglašeni i najboljim na svetu prema sajtu "Food52". Vanilice se prave od testa, a onda se premazuju domaćim džemom, a mi vam danas donosimo recept za neodoljive vanilice sa kokosom punjene čokoladom. Iznenadite goste i ukućane drugačijom verzijom starinskog kolača, a sigurni smo da će se svima dopasti. 

Sastojci: 

  • 170 g šećera 
  • 200 ml mleka 
  • 175 g putera
  • 50 g skroba 
  • 1 žumance
  • 1 kesica vanile
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 300 g brašna 
  • Još:
  • 100 ml slatke pavlake 
  • 60 g čokolade 
  • 1 šolja kokosa 
  • 1 belance 

Recept za vanilice sa čokoladom i kokosom: 

U posudi dobro sjedinite puter sobne temperature i šećer, pa dodajte žumance, skrob, vanilu, prašak za pecivo i sipajte mleko. Rukama dobro sjedinite sastojke. Na kraju dodajte i prosejano brašno, pa umesite mekano i glatko testo. Uzimajte manje komade i oblikujte loptice, pa ređajte na pleh. Svaku lopticu uvaljajte u belance, a zatim i u kokos. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pritisnite čašom sve lotpice od testa da ih malo spljoštite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Istopite slatku pavlaku sa čokoladom. Okrenite prvi red vanilica na drugu stranu, pa ih bogato premažite nadevom i preko stavite drugi red vanilica. Tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Ostavite da se stegnu u frižideru i ako želite možete da ih pospete šećerom u prahu. 

Pročitajte i ovo: Čokoladne vanilice sa lešnikom

Recept za beli čizkejk instagram/fitwafflekitchen

Izvor: StvarUkusa