Vanilice su proglašene za najbolje sitne kolače na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com. Upravo ovi sitni kolači ulepšavaju svaku svečanu trpezu, a pored standardnog punjenja džemom, postoje recepti i za vanilice punjene čokoladom. Mi vam danas predlažemo da se napravite starinske vanilice i to sa mašću.
- Sastojci:
- 200-250 g masti
- 4-5 kašika šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1 limun
- 500 g brašna
- prah šećer
- džem
Priprema:
Penasto umutite mast i šećer, pa dodajte jaje i žumance. Lepo sjedinite mikerom, pa sipajte sok od limuna i dodajte rendanu koru limuna. Postepeno dodajte prosejano brašno i umesite glatko testo. Umotite u providnu foliju i stavite u frižider na 15 minuta. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo, pa rakijskom čašom vadite oblike. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Testo treba na površini da ostane svetlo, ne treba čekati da porumeni, jer su vanilice prepoznatljive upravo po beloj boji. Kada se testo ohladi premažite džemom po želji, pa preklopite drugom polovinom testa. Tako ređajte dok ne utrošite sve. Pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus