Ljubitelji čokoladnih kolača biće oduševljeni ovim grčkim receptom. Mekani kakao biskvit natopljenim raskošnim čokoladnim filom, pa premazan slatkom pavlakom je poslastica koju niko neće odbiti. Čokoladni kolač nije komplikovan za pripremu, a kombinacija kondenzovanog mleka i čokolade čini fil neodoljivim. Grci najčešće ovaj kolač prave za praznike.
- Sastojci:
- 300 g brašna
- 250 g šećera
- 450 ml mleka
- 200 ml ulja
- 70 g kakao praha
- 2 jajeta
- 1 kašika ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- Za fil:
- 800 g zaslađenog kondenzovanog mleka
- 200 g crne čokolade
- Još:
- 500 ml slatke pavlake
- 70 g šećera
- malo rendane čokolade
Priprema:
Odvoje žumanaca i belanca. U posudi pomešajte mleko i ulje, pa dodajte šećer, vanilu i prosejani kakao. Promešajte, pa dodajte prosejano brašno i dobro sjedinite smesu. Zatim dodajte žumanaca i umutite sve. Belanca umutite u čvrst šne sa prstohvatom soli i dodajte u smesu, pa lagano umešajte. Sipajte smesu u tepsiju koju ste nauljili i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. U šerpu sipajte kondenzovano mleko, pa zagrejte uz mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte seckanu čokoladu. Lepo promešajte dok se čokolada ne istopi. Gotov biskvit izbockajte nečime da napravite veće rupe, pa sipajte fil od čokolade i poravnajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider na pola sata. Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa premažite preko fila i pospite rendanom čokoladom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus