Za picu, odnosno "pizzu" - kako je ovo jelo svuda u svetu poznato osnovni sastojak je testo, a nadevi mogu da budu po želji. Neke od napoznatijih pica su margarita i kaprićoza. Ako i vi spadate u ljubitelje ovog specijaliteta, predlažemo vam da isprobate recept italijanske bake Đovane za originalnu sicilijansku "pizzu". Ona je na svom YouTube kanalu otkrila 2 recepta za picu koja će sve svima svideti. Testo se pravi lako, mesi se mikserom, a otkrila je i tajnu hrskave korice na dnu. Obilato premažite pleh ulje. Takođe, baka Đovana smatra da je pica sa graškom u stvari margarita, jer i onda sadrži boje italijanske zastave.
- Sastojci:
- Za testo:
- 6 šoljica brašna
- 1 kašika kvasca
- 1/2 šolje putera
- 2 šolje tople vode
- 1 kašičica soli
- Za nadev:
- 200 g graška
- 1 konzerva inćuna
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 6 komada crnog luka
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice suvog origana
- Za paradajz sos:
- 1 konzerva pelata (u komadu)
- 1 šolja vode
- 2 kašičice paradajz paste
- 1 kašika šećera
- svež bosiljak
Priprema:
Pomešajte brašno, kvasac, puter sobne temeprature, so i toplu vodu. Umutite testo odgovarajućim nastavcima na mikseru. Kada se formira lopta, testo mesite rukama još 2 minuta, pa nauljite i pokrijte. Ostavite da nadođe. Podelite na 2 dela, pa razvucite po pravougaonim plehovima koje ste prethodno dobro nauljili. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe dok ne napravite nadev.
U tiganj sipajte četvrtinu šolje maslinovog ulja, pa propržite krupno isečen crni luk. Posolite i pospite origanom. Pržite dok ne omekša i dok ne dobije zlatnu boju. Većinu luka izvadite iz tiganja u neku posudu, a ostavite samo malo (otprilike 1-2 kašike). To vam je potrebno za paradajz sos. U tiganj gde vam je luk dodajte pelat i vodu, pa promešajte. Posle 2-3 minuta kuvanja dodajte šećer i so, kao i seckani bosiljak. Promešajte i kuvajte dok ne krene da ključa, pa ostavite još par minuta da paradajz omekša. Zatim ga ispasirajte, pa smanjite temepraturu i kuvajte još malo, nekih 15 minuta. Zatim dodajte paradajz pastu i promešajte, pa kuvajte još 10 minuta.
Na prvom testu prstima napravite rupe, pa poređajte pola količine prženog luka, a preko i filete inćuna. Na drugom testu isto napravite rupe prstima, pa premažite paradajz sosom, a onda poređajte i preostali prženi luk. Pospite graškom koji ste odmrzli. Obe pice prelijte maslinovim uljem, a ovu sa graškom i dodatno posolite. Pecite u zagrejanoj rerni na 205°C oko 20 minuta. Isecite i poslužite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem