Iako se recept za picu koja ima iste sastojke kao i margarita spominje u jednom italijanskom kuvaru iz 1866. godine, jedan drugi događaj - koji joj je i doneo slavu, uzima se kao povod njenog nastanka.

U početku, bila je to više "pogača sa paradajzom" koja se prodavala na ulicama i trgovima Napulja i uglavnom je bila hrana siromašnog stanovništva. Sve dok u junu 1889. godine, kuvar Rafaele Espozito iz picerije "Brandi" nije dobio poziv da sprema pice u Palaco Kapodimonte - letnjikovacu kraljevske porodice.

Postoji nekoliko priča o tome zbog čega je Rafaele dobio poziv, od kojih najčešće mogu da se čuju dve: prva - da je kraljica Margarita od Savoje sama tražila jednu takvu picu kada je videla da je ljudi na ulicama jedu; a druga da je pica pravljena povodom njenog dolaska.

Svakako, pica koju je pravio za nju, bilo da ju je sama tražila ili da ju je već čekala na stolu, Rafaele je napravio u bojama italijanske zastave: crveno (paradajz), belo (mocarela) i zeleno (bosiljak).

Od 2009. recept i način pripreme pice margarite je zaštićen EU oznakom Specialità Tradizionali Garantite.

Margarita koja nosi ovu oznaku se pravi na tradicionalan način od sastojaka vrhunskog kvaliteta. Zabranjena je upotreba bilo kakvih savremenih pomagala za izradu testa - njega priprema ručno majstor za pice – pizzaiolo. Peče se na 485°C tačno 90 sekundi. Ispečeno testo ne sme da bude deblje od 3mm sa koricom debljine između 1 i 2cm.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: nationalgeographic.rs