Za sve one koji ne mogu otputovati na more ovog trenutka i rashladiti se, otkrivamo koje namirnice mogu doneti neophodno osveženje. Pristupačne su i mogu se naći u gotovo svakom domaćinstvu i frižideru.
Ove namirnice su takođe preporučljive za konzumiranje tokom vrelih letnjih dana upravo zbog visokog sadržaja vode, koja tada služi kao dodatan izvor tečnosti.
Takođe, treba izbegavati masnu i slanu hranu, kao i kofeinske napitke.
Krastavac - ubrajamo ga među namirnice koje hlade upravo zbog visoke količine vode.
Zbog niske kalorijske vrednosti, ima vrlo široku primenu i koristi se u supama, salatama i sendvičima. Krastavac je dobro kombinirati sa tikvicama, patlidžanom ili paradajzom, začiniti sa limunovim sokom, čime se dobije hrana koju organizam lako vari i ukusna salata, idealna za letnje dane.
Paradajz - zbog svog nutritivnog sastava, paradajz je već dugo poznat kao visoko vredna namirnica.
Rado je viđen gost svih letnjih salata, a u kožici paradajza se nalazi sastav koji deluje kao prirodna zaštita od sunca zbog koje će kožda duže biti mlada.
Lubenica - zbog visokog sadržaja vode, lubenica je jedna od najboljih namirnica za osveženje.
Ukusna je, sočna i lagana i kao takva postaje idealan desert nakon letnjeg ručka. Za dodatno rashlađenje, dobra je u kombinaciji sa ananasom i breskvom, ili bilo kojim tropskim voćem. Osim što će vas takav desert osvežiti, osiguraće vam i preko potrebne vitamine i minerale.
Grejpfrut – ova tropska biljkaje , osim po svom soku gorko–kiselog ukusa, poznata i po visokom sadržaju bioaktivnih materija koje povoljno utiču na naš organizam.
Za rashlađenje, najbolje je konzumirati sok od svežeg grejpa koji će nam pomoći u regulaciji znojenja, a koristi se i za smanjenje prekomerne telesne težine.
Salata od heljde – tokom letnjih dana, ako želite ukusan, nutritivno bogat i lagan obrok, opredelite se za heljdu.
Potrebno je skuvati heljdu i ohladiti, a zatim joj dodati tunu, kukuruz, svež paradajz i krastavac, začiniti s limunovim sokom i malo bibera. Takav obrok je lak za varenje, neće vas naduti, lako se priprema i postaće omiljeni recept za leto.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: zadovoljna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem