Verovatno ste već znali da su jaja bogata proteinima i da ih nutricionisti preporučuju kao savršen izbor za zdrav početak dana. Evo još nekoliko zanimljivosti o jajima.

1. Braon ili bela ljuska. Boja ljuske jaja ne određuje kvalitet, već uglavnom vrstu kokoške koja je snela jaje.

2. Šta pokazuje boja žumanceta. Boja žumanceta zavisi od načina ishrane kokoške. Kao i ljuska, i to ne ukazuje na kvalitet jajeta. Jarko žuto žumance znači da se kokoška hranila zelenim povrćem. Srednje žuto ukazuje na ishranu baziranu na kukuruzu, a bledo na ishranu bogatu pšenicom i ječmom.

3. Holesterol.  Jaje sadrži dve trećine preporučene dnevne količine holesterola. Međutim, nedavne studije su pokazale da konzumiranje jaja ne povećava rizik od srčanih oboljenja.

4. Zdravlje po maloj ceni. Jaja sadrže velike doze proteina i zdravih masti, ali nema mnogo kalorija. Takođe, u jajima se nalaze i antioksidansi koji preventivno deluju na nastanak raka i usporavaju starenje.

5. Neograničene mogućnosti pripreme. Jedina stvar koja vas ograničava u pripremi jela sa jajima je vaša mašta. Pripremite ih kao omlet, jaja na oko, dodajte povrće, slaninu ili sir. U svakom slučaju, imaćete zdrav i ukusan obrok.

6. Zašto se pilići ne izlegu iz kupovnih jaja. Kokoška se mora pariti sa petlom kako bi se jaje oplodilo. Kupovna jaja su snele kokoške koje se nisu parile.

7. Koliko jaje! Najveće jaje na svetu je izlegla kokoška po imenu Herijet 2010. godine, i imalo je 23 centimetra u prečniku.

8. Rok trajanja. Sledeći put kada kupite jaja, obratte pažnju na datum pakovanja. Jaja se mogu jesti 3 do 4 nedelje nakon tog datuma. Ukoliko niste sigurni da li se jaje pokvarilo proverite miris, ako nije preporučljivo za jelo jaje ima neprijatan miris.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs