Makaronsi su kolačići poreklom iz Francuske, ali se smatra da je ovaj recept doneo italijanski kuvar Katarine Mediči tokom renesanse. Postali su popularni širom sveta, gde se spremaju u različitim varijantama. Makaronsi najviše nalikuju puslicama, a njihova priprema je jednostavna. U recept ide bademovo brašno i prehrambena boja koja daje savršen izgled makaronsima.
Sastojci:
- 35 g bademovog brašna
- 35 g šećera u prahu
- 35 g šećera
- 27 g belanaca
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 kapljice crvene prehrambene boje
- Za punjenje:
- 50 g putera
- 50 g pudera u prahu
- 2 kašičice slatke pavlake
Recept za makaronse:
Pomešajte bademovo brašno, šećer u prahu, promešajte, pa ih prosejte. Umiksajte belanca pa dodajte ekstrakt vanile. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete gušću strukturu za makaronse. Potom dodajte prehrambenu boju i umiksajte dobro. Ubaciujte postepeno prosejanu mešavinu bademovog brašna i šećera u prahu i sjedinite špatulom. Smesu za makaronse ubacite u špric za kolače, pa izlijte pljosnatije krugove po ravnoj podlozi za pečenje. Pecite makaronse u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Umutite omekšali puter, dodajte šećer u prahu pa ponovo umiksajte. Dodajte slatku pavlaku pa umutite špatulom. Prebacite smesu za punjenje u špric za kolače pa je nanesite na jedan ohlađeni makarons i prekrijte drugim. To ponovite do utroška materijala. Preporučujemo i stvari koje niste znali o makaronsima.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu