Čizkejk je možda i najstarija poslastica koja se pravila još u antičkoj Grčkoj. Sastojci se pomešaju i ispeku, a danas postoje i oni recepti za čizkejk bez pečenja. Mi vam predlažemo najzanimljiviji način da napravite ovu ukusnu poslasticu. Ukrasiće svaku svečanu trpezu, a pravi se jednostavno. Mekano testo punjeno crnim ili belim filom, pa uvaljanu čokoladu. Ne postoji lepša poslastica.
- Sastojci:
- Za testo:
- 120 g šećera
- 220 g putera
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 270 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 60 g kakaoa
- Za fil:
- 130 g putera
- 180 g šećera
- 4 jajeta
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašika limunovog soka
- 520 g krem sira
- 220 ml jogurta
- 220 ml slatke pavlake
- 4 kašike kukuruznog skroba
- 30 g kakaoa
- 160 g bele čokolade
- 160 g mlečne čokolade
Priprema:
Umutite puter i jaje sa šećerom i vanilom. Zatim dodajte prosejano brašno i so, pa lepo sjedinite. Podelite testo na 2 dela i u jedan dodajte kakao. Lepo umesite da se svi sastojci sjedine. U drugoj posudi umutite puter sa šećerom, pa dodajte jaja, vanilu, rendanu koru limuna, krem sir i jogurt, kao i slatku pavlaku. Sve dobro sjedinite mikserom, pa dodajte i skrob i promešajte. Podelite fil na 2 dela i u jedan dodajte kakao. Lepo promešajte. U jedan kalup utisnite svetlo testo, po ivici i dnu. Preko sipajte beli fil i poravnajte. U drugi kalup utisnite tamno testo i preko sipajte crni fil. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 60 minuta. Isecite na jednake trouglove i umočite tamniji u mlečnu istopljenu čokoladi, a svetliji u belu istopljenu čokoladu. Stavite u frižider da se stegne i dekorišite po želji.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem