Čuvena torta kraljice Natalije služila se u domu diplomate i pravnika Jevrema Grujića prilikom poseta kraljice Natalije Obrenović. Recept za ovu  čokoladnu tortu nastao je davne 1888. godine, ali je i dan-danas popularan. Kako se pravi od čokoladnih kora između kojih se nanosi marmelada, mnoge podseća na popularnu Saher tortu. Umesto marmelade, možete koristi i džem. Preliva se glazurom od čokolade, a priprema nije komplikovana. Torta kraljice Natalije postala je turistička atrakcija Beograda, pa se može probati u Domu Jevrema Grujića po originalnom receptu iz 19. veka.

Sastojci:

  • Za koru:
  • 150 g crne čokolade
  • 1 kašika mleka
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 150 ml ulja
  • 150 g brašna
  • Za premaz:
  • 150 g marmelade
  • Za glazuru:
  • 200 ml slatke pavlake
  • 250 g crne čokolade

Recept za tortu kraljice Natalije:

Razdvojite belanca i žumanca. Belanca umutite u čvrst šne, a žumanca umutite sa šećerom. Čokoladu za koru otopite na pari, pa je dodajte sa uljem u smesu sa žumancima. Potom dodajte šne, prašak za pecivo i brašno. Sjedinite sastojke, pa smesu za kore izlijte u pleh koji je premazan uljem i posut brašnom. Pecite kore za tortu na 180°C oko 40-45 minuta. Kada se kora za tortu ohladi, izvadite je iz kalupa i presecite uzdužno na dva jednaka dela. Premažite jednu koru i ivice marmeladom, pa preklopite drugom. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa dodajte glazuru na tortu. Predlažemo i Saher tortu u kombinaciji sa džemom od kajsija i čokoladnom glazurom.

BONUS VIDEO:

Najsočnija čokoladna torta bez pečenja  TikTok/ smilingrecipes

 Izvor: StvarUkusa