Čuvena torta kraljice Natalije služila se u domu diplomate i pravnika Jevrema Grujića prilikom poseta kraljice Natalije Obrenović. Recept za ovu čokoladnu tortu nastao je davne 1888. godine, ali je i dan-danas popularan. Kako se pravi od čokoladnih kora između kojih se nanosi marmelada, mnoge podseća na popularnu Saher tortu. Umesto marmelade, možete koristi i džem. Preliva se glazurom od čokolade, a priprema nije komplikovana. Torta kraljice Natalije postala je turistička atrakcija Beograda, pa se može probati u Domu Jevrema Grujića po originalnom receptu iz 19. veka.
Sastojci:
- Za koru:
- 150 g crne čokolade
- 1 kašika mleka
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 150 ml ulja
- 150 g brašna
- Za premaz:
- 150 g marmelade
- Za glazuru:
- 200 ml slatke pavlake
- 250 g crne čokolade
Recept za tortu kraljice Natalije:
Razdvojite belanca i žumanca. Belanca umutite u čvrst šne, a žumanca umutite sa šećerom. Čokoladu za koru otopite na pari, pa je dodajte sa uljem u smesu sa žumancima. Potom dodajte šne, prašak za pecivo i brašno. Sjedinite sastojke, pa smesu za kore izlijte u pleh koji je premazan uljem i posut brašnom. Pecite kore za tortu na 180°C oko 40-45 minuta. Kada se kora za tortu ohladi, izvadite je iz kalupa i presecite uzdužno na dva jednaka dela. Premažite jednu koru i ivice marmeladom, pa preklopite drugom. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa dodajte glazuru na tortu. Predlažemo i Saher tortu u kombinaciji sa džemom od kajsija i čokoladnom glazurom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem