Prelepa kombinacija čokolade i džema od kajsije a glazura na sve to daje predivan šmek a naravno i izgled.
Evo i recepta:
Korice:
- 120g crne čokolade
- 120g putera sobne temperature
- 40g prah šećera
- 6 žumanaca
- 6 belanaca
- 160g šećera
- 120g brašna
Za filovanje:
- oko 300g džema od kajsije, za veću sočnost može i više
Glazura:
- 200g crne čokolade
- 50g šećera
- 40ml vode
- 1 kašika kisele pavlake
- 150ml slatke pavlake
- 20g putera
Priprema:
Za koricu istopiti čokolada na pari da ne bi bila prevruća. Zatim mikserom umutiti puter i prah šećer i dodati istopljenu čokoladu. Kad se to lepo umuti, dodati jedno po jedno žumance.
U drugoj činiji umutiti belanca sa šećerom, prvo malo mutiti belanca pa tek onda dodavati šećer i mutiti dok ne nastane sjajna smesa koja nije previše čvrsta, znači ne sneg.
Obe smese pomešati spatulom i na kraju dodavati prosejano brašno. Mešati samo onoliko dok se sve spoji.
Smesu rasporediti u kalupu prečnika 22 ili 24cm obloženim pek papirom i peći na 180 stepeni oko 55 min.
Koricu ostaviti da se ohladi u potpunosti i prerezati horizontalno na 2 jednaka dela.
Na jednu polovinu namazati džem, staviti drugu koricu na nju i celu tortu bogato namazati džemom i odložiti u frižider.
Za preliv prokuvati vodu i šećer, ostaviti malo da se prohladi i umešati pavlaku.
U drugoj šerpi prokuvati slatku pavlaku i puter, skloniti sa ringle i dodati prethodno utisnjenju čokoladu i ostaviti tako par minuta.
Smesu sa slatkom pavlakom sjediniti žicom, u nju dodati prvu smesu, sjediniti i prohladiti još par minuta.
Gotov preliv preliti preko cele torte, ukrasiti po želji i ostaviti da se hladi preko noći.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem