Postoje razne legende o poreklu Napoleon torte. Dok neki tvrde da je nastala u Rusiji, drugi ističu da je dobila ime po poznatom vojskovođi, Napoleonu, i da se prvobitno pravila u obliku trougla koji simbolizuje kapu kakvu je on nosio. Napoleon tortu nazivaju još i torta od 1.000 slojeva jer se ređaju slojevi lisnatog testa koji su natopljeni vanila filom. Donosimo vam lakšu verziju za Napoleon tortu koja se pravi sa keksom.
Sastojci:
- 400 g keksa
- malo mleka
- Za fil:
- 600 ml mleka
- 3 jajeta
- 180 g šećera
- 70 g brašna
- 180 g putera
- 2 kesice vanilin šećera
- malo cimeta
Recept za Napoleon tortu koja se ne peče:
Napravite fil
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno. Lagano sjedinite tako da nema grudvica. Nakon toga sipajte mleko (200 ml) i umutite. Preostalo mleko (400 ml) sipajte u šerpu, pa kada se zagreje dodajte smesu sa jajima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi.
Dodajte puter u fil
Puter sobne temperature umutite sa vanilin šećerom, pa dodajte i prstohvat cimeta. Sve sjedinite mikserom, pa dodajte puter u ohlađeni fil. Umutite ponovo.
Ređajte tortu
Poređajte keks na dno kalupa, pa premažite fil. Preko ponovo poređajte keks, ali ovaj put umočen u mleko i premažite fil. Tako ređajte dok ne utrošite sastojke, a poslednji sloj treba da bude fil. Možete da ukrasite tortu glazurom ili mlevenom plazmom.
Pročitajte i ovo: Napoleon slana torta
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem