Postoje razne legende o poreklu Napoleon torte. Dok neki tvrde da je nastala u Rusiji, drugi ističu da je dobila ime po poznatom vojskovođi, Napoleonu, i da se prvobitno pravila u obliku trougla koji simbolizuje kapu kakvu je on nosio. Napoleon tortu nazivaju još i torta od 1.000 slojeva jer se ređaju slojevi lisnatog testa koji su natopljeni vanila filom. Donosimo vam lakšu verziju za Napoleon tortu koja se pravi sa keksom.

Sastojci:

  • 400 g keksa
  • malo mleka
  • Za fil:
  • 600 ml mleka
  • 3 jajeta
  • 180 g šećera
  • 70 g brašna
  • 180 g putera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • malo cimeta 

Recept za Napoleon tortu koja se ne peče:

15:35
Korak 1

Napravite fil

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno. Lagano sjedinite tako da nema grudvica. Nakon toga sipajte mleko (200 ml) i umutite. Preostalo mleko (400 ml) sipajte u šerpu, pa kada se zagreje dodajte smesu sa jajima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi. 

15:36
Korak 2

Dodajte puter u fil

Puter sobne temperature umutite sa vanilin šećerom, pa dodajte i prstohvat cimeta. Sve sjedinite mikserom, pa dodajte puter u ohlađeni fil. Umutite ponovo. 

15:36
Korak 3

Ređajte tortu

Poređajte keks na dno kalupa, pa premažite fil. Preko ponovo poređajte keks, ali ovaj put umočen u mleko i premažite fil. Tako ređajte dok ne utrošite sastojke, a poslednji sloj treba da bude fil. Možete da ukrasite tortu glazurom ili mlevenom plazmom. 

Pročitajte i ovo: Napoleon slana torta

BONUS VIDEO: 

Instagram/best_kompotik Napoleon torta

(StvarUkusa/S.B.)