Čokoladni čizkejk pravi se sa korom od čokoladnih sendvič keksa, otopljenog putera i prstohvata soli, što pojačava ukus ovog kolača. Ukoliko volite čokoladu, možda ćete želeti da napravite i najukusniji čokoladni kolač od par sastojaka. Evo kako se pravi čokoladni čizkejk.

Sastojci:

Za koru:

  • 20 čokoladnih sendvič keksa, kao što je Oreo
  • 1/4 kašičice soli
  • 4 kašike neslanog putera, rastopljenog

Za fil

  • 170 g crne čokolade, iseckane
  • 60 g mlečne čokolade, seckane
  • Kašičikca espreso kafe
  • 230 g krem sira, sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 170 g slatke pavlake
  • Kašika ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 velika jajeta, sobne temperature
  • Zaslađeni šlag i strugotine od čokolade, za serviranje (opciono)

Recept za čokoladni čizkejk

14:58
Korak 1

Zagrejte rernu

Za čokoladni čizkejk postavite rešetke u donju trećinu i sredinu rerne i zagrejte rernu na 190°. U procesoru za hranu, usitnite keks i posolite, dok se ne fino samelju. Dodajte puter i pulsirajte dok se ravnomerno ne rasporedi. Prebacite u tepsiju i pritisnite na dno. Pecite koru na srednjoj rešetki dok ne zamiriše i ne osuši se na dodir, 8 do 10 minuta. Pustite da se potpuno ohladi.

15:05
Korak 2

Napravite fil

Smanjite temperaturu rerne na 160°. Stavite tepsiju ili veliku posudu za pečenje na donju rešetku rerne i napunite toplom vodom. Pomešajte crnu i mlečnu čokoladu i mešajte dok se smesa ne istopi i postane glatka, otopite na pari. Uklonite posudu sa vatre i umešajte espreso kafu. U velikoj posudi, koristeći mikser na srednjoj brzini, umutite krem sir i šećer dok smesa ne postane glatka i pahuljasta, 2 do 3 minuta. Dodajte mešavinu otopljene čokolade, pavlake, vanile i soli; umutite dok se potpuno ne sjedine. Dodajte jaja, jedno po jedno, mutite da se sjedine nakon svakog dodavanja. Smesu sipajte u ohlađenu koru i rasporediti u ravnom sloju.

15:05
Korak 3

Pecite kolač

Pecite kolač na srednjoj rešetki dok se ne stegne oko ivica, 60 do 70 minuta. Izvadite iz rerne i pažljivo prođite tankim nožem oko ivice kolača. Ostavite da se potpuno ohladi (oko 1 sat), a zatim ga izvadite iz pleha. Stavite u frižider dok se fil ne ohladi, najmanje 4 sata. Servirajte i uživajte u čokoladnom čizkejku.

Pročitajte kako se prave najslasnije čokoladne princes krofne

BONUS VIDEO

Instagram/foodiies_lifee Japanski čizkejk od čokolade

StvarUkusa/L.S.