Čokoladni čizkejk pravi se sa korom od čokoladnih sendvič keksa, otopljenog putera i prstohvata soli, što pojačava ukus ovog kolača. Ukoliko volite čokoladu, možda ćete želeti da napravite i najukusniji čokoladni kolač od par sastojaka. Evo kako se pravi čokoladni čizkejk.
Sastojci:
Za koru:
- 20 čokoladnih sendvič keksa, kao što je Oreo
- 1/4 kašičice soli
- 4 kašike neslanog putera, rastopljenog
Za fil
- 170 g crne čokolade, iseckane
- 60 g mlečne čokolade, seckane
- Kašičikca espreso kafe
- 230 g krem sira, sobne temperature
- 200 g šećera
- 170 g slatke pavlake
- Kašika ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice soli
- 3 velika jajeta, sobne temperature
- Zaslađeni šlag i strugotine od čokolade, za serviranje (opciono)
Recept za čokoladni čizkejk
Zagrejte rernu
Za čokoladni čizkejk postavite rešetke u donju trećinu i sredinu rerne i zagrejte rernu na 190°. U procesoru za hranu, usitnite keks i posolite, dok se ne fino samelju. Dodajte puter i pulsirajte dok se ravnomerno ne rasporedi. Prebacite u tepsiju i pritisnite na dno. Pecite koru na srednjoj rešetki dok ne zamiriše i ne osuši se na dodir, 8 do 10 minuta. Pustite da se potpuno ohladi.
Napravite fil
Smanjite temperaturu rerne na 160°. Stavite tepsiju ili veliku posudu za pečenje na donju rešetku rerne i napunite toplom vodom. Pomešajte crnu i mlečnu čokoladu i mešajte dok se smesa ne istopi i postane glatka, otopite na pari. Uklonite posudu sa vatre i umešajte espreso kafu. U velikoj posudi, koristeći mikser na srednjoj brzini, umutite krem sir i šećer dok smesa ne postane glatka i pahuljasta, 2 do 3 minuta. Dodajte mešavinu otopljene čokolade, pavlake, vanile i soli; umutite dok se potpuno ne sjedine. Dodajte jaja, jedno po jedno, mutite da se sjedine nakon svakog dodavanja. Smesu sipajte u ohlađenu koru i rasporediti u ravnom sloju.
Pecite kolač
Pecite kolač na srednjoj rešetki dok se ne stegne oko ivica, 60 do 70 minuta. Izvadite iz rerne i pažljivo prođite tankim nožem oko ivice kolača. Ostavite da se potpuno ohladi (oko 1 sat), a zatim ga izvadite iz pleha. Stavite u frižider dok se fil ne ohladi, najmanje 4 sata. Servirajte i uživajte u čokoladnom čizkejku.
Pročitajte kako se prave najslasnije čokoladne princes krofne
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem