Pita sa jabukama se pravi u celom svetu, a kod nas je najpoznatija lenja pita. Mi vam danas donosimo jedan od najboljih recepata za pitu koja se pravi sa jabukama i lisnatim testom. Zanimljivo je da ona i izgleda kao jabuka, a to ćete postići kalupima u tom obliku. Priprema pite sa jabukama nije komplikovana i uspeva svima, a ulepšaće svaku prazničnu trpezu.
Sastojci:
- 2 pakovanja lisntog testa
- 2 kašike neslanog putera
- 2 velike jabuke
- 50 g smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 limuna
- 1/2 kašičice kukuruznog skroba
- 1 kašika vode
- 1 veliko jaje
- Za posipanje:
- 100 g šećera
- 1 kašičica cimeta
Recept za pitu sa jabukama:
Napravite fil
U šerpi istopite puter, pa dodajte jabuke koje ste sitno iseckali, smeđi šećer, kao i kašičicu cimeta. Kuvajte dok jabuke ne puste sok, pa dodajte skrob koji ste pomešali sa vodom. Kuvajte dok se nadev malo ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i ostavite da se fil ohladi.
Oblikujte testo
Izvadite testo da se otopi na sobnoj temepraturi, pa jedno razvucite oklagijom. Napravite od kartona jabuku ili koristite kalupe u obliku jabuke da napravite oblike. Stavite u frižider, pa na isti način pripremite i drugo testo.
Napravite pitu
Poređajte testo na pleh obložen pek papirom, a ostatak ostavite u frižideru. Sipajte nadev na sredinu, pa ivice premažite umućenim jajetom. Preklopite drugim testom u obliku jabuke, pa pritisnite viljuškom. Zasecite na sredini u obliku krsta.
Pecite pitu
Svaku pitu premažite jajetom, pa pospite šećerom koji ste pomešali sa cimetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
Pročitajte i ovo: Američka pita sa jabukama iz tiganja
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus