Pita sa jabukama spada u one poslastice koje uvek zamirišu na detinjstvo i bakinu kuhinju. Idealna je za jesenje vreme, a za ovu pitu bez kora dovoljno je da umutite sastojke i pomešate sa iseckanim jabukama i listićima badema. Veoma se brzo i jednostavno pravi, jedino što ćete malo duže čekati jeste da se ispeče.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 4 jabuke
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica vanile u prahu
  • 100 ml mleka
  • 65 g šećera
  • 45 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 80 g brašna
  • 30 g badema u listićima (opciono)

Najjednostavniji recept za pitu sa jabukama:

U posudi pomešjte jaja i šećer, pa umutite žicom. Dodajte so i vanilu u prahu, dobro umutite, pa dodajte mleko. Uspite ulje i prosejano brašno u smesu za pitu sa jabukama. Umutite pa dodajte prašak za pecivo. Smesu ostavite sa strane. Oljuštite i iseckajte jabuke, pa ih dodajte u smesu zajedno sa listićima badema. Dobro promešajte sve sastojke za pitu sa jabukama pa izlijte smesu u okrugao pleh obložen pek papirom. Pitu bez kora pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta. Po želji, možete je premazati džemom od kajsija kad se prohladi i posuti šećerom u prahu. Isprobajte i nemačku pitu sa jabukama po receptu iz 1894. godine.

BONUS VIDEO:

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije adriamedia.tv

 Izvor: StvarUkusa