Pita sa jabukama miriše na jesen i hladnije vreme. Kod nas je najpoznatija lenja pita, ali ako volite da eksperimentišete onda obavezno isprobajte i ovu američku pitu koja uspeva bukvalno svima. Sprema se u jednom tiganju, a dok se peče cela kuća miriše. Za ovaj recept vam nisu potrebne pekarske veštine jer se sastojci za testo samo umute i prelije se preko jabuka. Najlepšom je čini kraljevska glazura koja se preliva na kraju kada je pita pečena.
- Sastojci:
- 3 jabuke
- 2 kašike neslanog putera
- 65 g smeđeg šećera
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- Za testo:
- 330 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 110 g neslanog putera
- 100 g smeđeg šećera + 1 kašika
- 120 g nezaslađenog sosa od jabuke, sobne temperature
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 jajeta
- 118 ml mleka
- Za preliv:
- 220 g šećera u prahu
- 60 ml mleka
Priprema:
U tigaju koji može u rernu istopite puter, pa dodajte seckane jabuke koje ste oljuštili i pospite šećerom i cimetom. Kada jabuke omekašju sklonite sa vatre, posle nekih 10-ak minuta. U posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet i muskatni oraščić. U drugoj posudi umutite puter koji ste istopili, šećer i sos od jabuka. Zatim dodajte umućena jaja sa vanilom i onda sipajte suve sastojke, pa dobro sjedinite mikserom. Na pola mućenja dodajte mleko i nastavite da mutite. Testo treba da bude gusto i lepljivo. Iz tiganja izvadite malo jabuka sa sve sirupom, pa u ostatak sipajte testo. Malo promešajte i poklopite. Zatim kašikom sipajte jabuke i sirup koji ste odvojili, pa dodajte i kašiku šećera. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta. Dok se torta hladi, napravite glazuru. Umutite šećer i mleko dok ne dobijete glatku smesu. Ako je suviše retko, mutite kašiku po kašiku šećera dok ne dobijete pravu gustoću. Posle 15-ak minuta, prelijte glazuru preko pite. Pročitajte i kako se pravi sos od jabuka.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem