Krofnepostoje već vekovima, još od antičke Grčke i Rima, a služene su kao trake od testa prelivene medom ili sosom od ribe. Kasnije su umakane u šećerni sirup, a u XV veku postale su popularne u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji. Na kraju su holandski doseljenici preneli recept za krofne u Ameriku i tamo one postaju baš popularne. Danas se često misli da je to njihov originalni recept. Prvi pravi recept za krofne, kakve danas jedemo, se nalazi u engleskom kuvari iz 1803. godine u delu sa američkom hranom. Verovanju da su krofne američki recept doprinelo je i to što je prva mašina za ovo slatko testo napravljena u Ameriici i to 1920. godine. Ako volite da jedete krofne, onda u nastavku teksta pročitajte najbolji recept.
- Sastojci
- Za testo:
- 4 šolje brašna
- 75 g šećera
- 1 kašičica soli
- 1,5 kašika suvog kvasca
- 50 g masti ili 50 ml ulja
- 2 mala do srednja jaja
- 1 1/4 šolje toplog mleka
- Za dekoraciju:
- šećer u prahu
- Za šećernu glazuru:
- 113 g neslanog putera
- 375 g šećera
- 120 ml mleka
- 1-2 kašičice ekstrakta vanile
- Za čokoladnu glazuru:
- 2 kašike neslanog putera
- 60 g čokolade
- 100 g šećera u prahu
- 2-3 kašike ključale vode
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, so i kvasac, a onda dodajte istopljenu mast (ili ulje), jaja i toplo mleko. Promešajte sve, a onda umesite blago lepljivo testo. Prebacite ga u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da odmori nekih sat vremena. Kratko premesite i opet ostavite da odmori u posudi pokrivenoj providnom folijom nekih sat vremena. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u obliku pravougaonika i pomuću čaše vadite krofne. Prebacite krofne na pleh i ostavite da odstoje nekih 30 minuta. Pržite krofne u zagrejanom ulju, pa vadite na ubrus da se ocede od viška masnoće. Prva opcija ukrašavanja je da ih samo pospete šećerom u prahu. Druga opcija je da ih dekorišete šećernom glazurom, a ona se pravi tako što u šerpi pomešate šećer, mleko i vanilu. Kuvajte na srednoj temepraturi dok se sastojci ne sjedine. Uvaljajte krofnu u glazuru. Treći način ukrašavanja je čokoladna glazura. Pravi se tako što se otope puter i čokolada, a onda se doda šećer u prahu i ključala voda. Dobro promešajte i kratko zagrejte. Prislonite krofne u glazuru i ostavite da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem