Džambalaja je američko jelo koje je nastalo u južnoj Luizijani u 18. veku, pod uticajtem francuske, španske i afričke kuhinje. Ovo jelo se najčešće pravi sa škampima i dosta podseća na paelju, ali kako Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, donosimo vam recept za džambalaju sa piletinom i  kobasicama. Kuva se u jednoj posudi, a pored mesa sadrži povrće i pirinač. 

  • Sastojci:
  • 1 kašika cajun začina
  • 280 g kobasice 
  • 450 g belog mesa 
  • 1 crni luk 
  • 1 zelena paprika 
  • 2 stabljike celera
  • 3 čena belog luka
  • 1 konzerva seckanog pelata 
  • 1/2 kašičice tucane paprike 
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice sosa od ljute paprike
  • 2 kašičice vorčester sosa
  • 300 g pirinča
  • 2,5 šolje pilećeg bujona 

Priprema:

Isecite kobasicu na krugove, a meso na kockice. Začinite ih kajun začinima. U šerpi zagrejte malo ulja, pa propržite kobasicu dok ne porumeni. Izvadite iz šerpe, pa dodajte još malo ulja i propržite meso. Gotovo meso izvadite iz šerpe, pa u istoj propržite seckani crni luk, papriku, celer i mleveni beli luk dok ne omekšaju. Zatim sipajte pelat, posolite, pobiberite i pospite tucanom paprikom. Sipajte i ljuti sos, kao i vorčester. Možete da dodate još neki začin po želji, kao što je sušeni peršun, origano... Promešajte, pa posle minut vratite meso i kobasicu. Krčkajte još 10 minuta, uz povremeno mešanje. Zatim dodajte opran pirinač i bujon, smanjite temepraturu i kuvajte još 20-25 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Lazanje u jednoj posudi TikTok/recipebyanne

Izvor: Stvar ukusa