Većina ljudi veruje da su ćurosi nastali u Španiji, ali postoje dve teorije o njihovom poreklu. Prva je da su ćurosi nastali u Kini od peciva zvanog ioutiao, koje se prži u ulju. Međutim, ovo slano pecivo se nije služilo sa čokoladom ili cimetom. Veruje se da su ga portugalski istraživači doneli u Evropu i malo promenili, pa je tako nastao današnji ćuros. Druga teorija je da su ga izmislili nomadski španski ovčari kao zamenu za hleb, jer nisu imali pristup svežoj hrani. Pastiri su koristili brašno, vodu i ulje da naprave poslasticu, a ime je inspirisano rogovima ovce churra. Bez obzira što se ne zna tačno poreklo ćurosa, ono što definitivno znamo je da su u Južnu Ameriku došli tokom španske inkvizicije 1500-ih i tada postaju popularni. Najzaslužniji za njihovu zastupljenost u celom svetu je Diznilend koji ih je prodavao od osamdesetih godina. Ako volite da jedete ćurose u nastavku teksta pročitajte osnovni recept, a služite ih sa istopljenom čokoladom.
- Sastojci:
- Za testo:
- 80 g neslanog putera
- 230 ml vode
- 1,5 kašika šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašičica soli
- 140 g brašna
- 3 jajeta
- 1 žumance
- Još:
- 130 g šećera
- 1 kašičica mlevenog cimeta
Priprema:
Istopite puter u šerpi, pa sipajte vodu, dodajte šećer, so i vanilu. Promešajte i ostavite da proključa. Smanjite temperaturu, pa dodajte brašno i brzo mešajte dok se ne formira testo. Sklonite sa šporeta, pa dodajte jaja i žumance i dobro sjedinite mikserom. Prebacite u špric za kolače i stavite dodatak u obliku zvezde. Na pek papiru istisnite testo, pa ga pržite u šerpi u kojoj ste zagrejali veću količinu ulja. Vruće ćurose kratko ocedite na ubrusu, pa uvaljajte u šećer koji ste pomešali sa cimetom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus