Početak jeseni je idealan za pripremu tufahija, jer je tada sezona zelenih jabuka, koje su najbolje za pripremu ovog deserta. Recept za čuvenu poslasticu nam dolazi iz Bosne, a priprema nije komplikovana. Kako bi jabuke bile slasnije potrebno ih je skuvati u sirupu, ali takođe i ohlađeno voće premažite istim sirupom. Nadev od oraha i vanilin šećera daje poseban šmek pomalo kiselim jabukama. Kada jednom probate tufahije postaće vam omiljeni slatkiš.

  • Sastojci:
  • 4 jabuka
  • 500 ml vode
  • 75 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 40 g mlevenih oraha
  • 4-5 kašika vrelog mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu

Priprema:

Jabuke oljuštite i izdubite sredinu, uklonite i semenke. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte jabuke i kuvajte dok voda ne krene da ključa, nekih 15 minuta. Izvadite iz vode. U posudu sipajte orahe i vanilin šećer i promešajte, pa prelijte vrelim mlekom. Napunite jabuke, pa premažite sirupom (voda sa šećerom u kojoj su se kuvale jabuke). Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i sipajte preko jabuka.

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow kolač sa jabukama bez brašna

Izvor: Stvar ukusa