Početak jeseni je idealan za pripremu tufahija, jer je tada sezona zelenih jabuka, koje su najbolje za pripremu ovog deserta. Recept za čuvenu poslasticu nam dolazi iz Bosne, a priprema nije komplikovana. Kako bi jabuke bile slasnije potrebno ih je skuvati u sirupu, ali takođe i ohlađeno voće premažite istim sirupom. Nadev od oraha i vanilin šećera daje poseban šmek pomalo kiselim jabukama. Kada jednom probate tufahije postaće vam omiljeni slatkiš.
- Sastojci:
- 4 jabuka
- 500 ml vode
- 75 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 40 g mlevenih oraha
- 4-5 kašika vrelog mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Jabuke oljuštite i izdubite sredinu, uklonite i semenke. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte jabuke i kuvajte dok voda ne krene da ključa, nekih 15 minuta. Izvadite iz vode. U posudu sipajte orahe i vanilin šećer i promešajte, pa prelijte vrelim mlekom. Napunite jabuke, pa premažite sirupom (voda sa šećerom u kojoj su se kuvale jabuke). Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i sipajte preko jabuka.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus