Početak jeseni je idealan za pripremu tufahija, jer je tada sezona zelenih jabuka, koje su najbolje za pripremu ovog deserta. Recept za čuvenu poslasticu nam dolazi iz Bosne, a priprema nije komplikovana. Kako bi jabuke bile slasnije potrebno ih je skuvati u sirupu, ali takođe i ohlađeno voće premažite istim sirupom. Nadev od oraha i vanilin šećera daje poseban šmek pomalo kiselim jabukama. Kada jednom probate tufahije postaće vam omiljeni slatkiš.
- Sastojci:
- 4 jabuka
- 500 ml vode
- 75 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 40 g mlevenih oraha
- 4-5 kašika vrelog mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Jabuke oljuštite i izdubite sredinu, uklonite i semenke. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte jabuke i kuvajte dok voda ne krene da ključa, nekih 15 minuta. Izvadite iz vode. U posudu sipajte orahe i vanilin šećer i promešajte, pa prelijte vrelim mlekom. Napunite jabuke, pa premažite sirupom (voda sa šećerom u kojoj su se kuvale jabuke). Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i sipajte preko jabuka.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem