Američka pita od jabuka se razlikuje od naše lenje pite. Amerikanci svoju prave od prhkog testa i pune je neodoljivim nadevom sa jabukama. Zahteva malo strpljenja dok pripremite testo, ali ukus je prosto savršen i neće moći da joj odolite. Američku pitu možete da napravite sa nadevom od bilo kog voća, a bitno je da je zasečete na sredini, kako bi pita ne bi bila gnjecava. 

Sastojci:

  • Za testo:
  • 2,5 šolje brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1,5 štapić putera
  • 4-8 kašika ledene vode
  • Za nadev:
  • 1 kg zelenih jabuka 
  • 3/4 šolje šećera 
  • 2 kašike brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića
  • 1/2 limuna
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • 1 kašika šećera
  • sladoled od vanile 

Recept za američku pitu sa jabukama:

14:22
Korak 1

Umesite testo

Pomešajte u posudi prosejano brašno i so. Promešajte, pa dodajte puter isečen na kockice. Sve lepo sjedinite, pa sipajte hladnu vodu i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. 

14:29
Korak 2

Napravite nadev 

Oljuštite jabuke, pa ih isecite na kriške. Stavite u posudu, a onda pospite šećerom, brašnom, cimetom, muskatnim oraščićem i prelijte sokom od limuna. Poslite i sve lepo promešajte. 

14:29
Korak 3

Napravite pitu 

Prhko testo podelite na 2 jednaka dela. Jedan deo pospite brašnom, pa razvucite testo oklagijom. Stavite u posudu i lepo utisnite po dnu i ivici. Sipajte nadev od jabuka unutra, pa preko stavite drugi deo prhkog testa koje ste razvukli. Višak isecite, pa krajeve oblikujte po želji. 

14:29
Korak 4

Pecite pitu 

Pitu sa jabukama premažite umućenim jajetom, pa pospite šećerom. Zasecite na sredini u obliku krsta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50-60 minuta. 

Pročitajte i ovo: Najjednostavniji recept za pitu sa jabukama

BONUS VIDEO: 

Pita sa jabukama iz tiganja Instagram/beccasgreatbakes

(StvarUkusa/S.B.)