Kuglice od kokica su poslastica za koju su vam potrebna samo zrna kokica, ulje, šećer, kukuruzni sirup, so i veliki lonac. Kukuruz se stavlja na šporet u kukuruzno ulje, a zatim se ubacuje i kuva u mešavini tamnog kukuruznog sirupa, belog šećera i soli, dajući kuglicama kokica njihov prepoznatljiv slatki i slani ukus. Pre formiranja loptica najbolje je namazati ruke puterom ili sprejom za kuvanje kako se smesa ne bi lepila. Možda ćete želeti da napravite i neodoljive tiramisu kuglice. Evo kako da napravite kuglice od kokica!
Sastojci:
- 30 ml kukuruznog ulja
- 60 g kukuruza kokičara
- 60 ml tamnog kukuruznog sirupa
- 60 g kristal šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika putera ili sprej za kuvanje za ruke
Recept za kuglice od kokica
Iskokajte kokice
Za kuglice od kokica zagrejte kukuruzno ulje u loncu od 4 litre na srednjoj vatri oko 3 minuta. Dodajte kukuruz kokičar i pokrijte lonac, ostavljajući poklopac samo malo odškrinut. Kuvajte na srednjoj vatri, često protresajući tiganj, dok ne prestane da puca. U međuvremenu, pomešajte tamni kukuruzni sirup, šećer i so u posudi.
Ubacite šećer i sirup u kokice
Dodajte mešavinu sirupa u iskokani kukuruz u tiganju, neprestano mešajući na srednjoj vatri 3 do 5 minuta, ili dok se šećer ne rastvori i kokice ravnomerno oblože. Sklonite posudu sa vatre i pustite da se smesa malo ohladi. Podmazanim rukama nežno oblikujte loptice od mešavine kokica, praveći ih u bilo kojoj veličini želite.
Ostavite kuglice da se stegnu
Stavite kuglice na lim za pečenje obložen pergamentnim papirom. Umotajte svaku kuglicu kokica pojedinačno u plastičnu foliju ili ih stavite u celofanske kese. Takođe ih možete čuvati u vrećici sa zatvaračem ili drugim hermetički zatvorenim teglama. Uživajte u kuglicama od kokica!
Pročitajte kako se prave neodoljivi sitni kolači sa plazmom i mlevenim orasima
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom