Tufahije predstavljaju tradicionalni desert od jabuka. Jabuke se kuvaju u sirupu i pune odgovarajućim filom. Ako volite jabuke možda ćete želeti da isprobate i posne mafine sa jabukama i sojinim mlekom. Evo kako se prave tufahije.
Sastojci:
6 jabuka
Sok od pola limuna
Za sirup:
- 250 ml vode
- 380 g šećera
- Sok od pola limuna
- 1 kašičica vanilin šećera
- Kora od 1 jabuke
Za fil:
- 56 ml vrućeg mleka
- 140 g mlevenih oraha
- 50 g putera
- 2 kašike šećera
Za preliv:
- šlag
- nekoliko polovina oraha
Recept za tufahije
Oljuštite jabuke
Prvo oljuštite sve jabuke. Kada ih oljuštite, premažite ih limunovim sokom da ne pocrne. Ostavite koru od jedne jabuke sa strane. Izdubite jezgro svake jabuke. Jabuke bi i dalje trebalo da budu debele i sočne nakon što im isečete jezgro. Okrenite jabuku i uklonite donji deo sa semenkama, praveći pritom malu rupu. Na kraju premažite unutrašnjost jabuke limunovim sokom. Tako uradite sa svih 6 jabuka.
Napravite sirup
U loncu srednje veličine pomešajte sastojke za šećerni sirup, poput vanilog šećera i šećera, limunovog soka i kore od jabuke. Često mešajte i pustite da proključa. Smanjite temperaturu na nisku i dodajte jabuke. Biće otprilike do pola potopljene u sirup. Svaku lagano gurnite na dno dok se njihova unutrašnjost ne napuni sirupom kroz malu rupu koju ste napravili. Pržite ih otprilike 10 minuta. Gotove jabuke će postati žute i lako ih je probušiti viljuškom. Ako vidite znake da se jabuke raspadaju, izvadite ih ranije. Prebacite jabuke u duboki tiganj (ili činiju) i ohladite. Zadržite sirup.
Napravite fil
Napravite fil uporedo sa pravljenjem sirupa. U srednju činiju stavite orahe i prelijte ih mlekom. Ostavite na stranu oko 10 minuta, ili dok orasi ne upiju mleko. U međuvremenu, u malom tiganju istopite puter. Dodajte šećer i mešajte dok se ne sjedine koliko god mogu. Skloniti sa vatre i prelijte mlekom i orasima. Neprekidno mešajte dok se smesa ne sjedini. Svaku jabuku obilno napunite filom. Prelijte ih preostalim sirupom (dok ne budu oko ⅓ potopljene u sirupu). Čuvajte tufahije u frižideru, spremne za serviranje. Preostali sirup prebacite u teglu ili posudu sa poklopcem i takođe čuvajte u frižideru. Kada ih budete servirali, svaku jabuku stavite u činiju za desert i prelijte je sirupom. Na kraju prelijte šlagom i pospite orasima. Uživajte u tufahijama.
Pročitajte kako se pravi mini pita sa jabukama i lisnatim testom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem