Tufahije predstavljaju tradicionalni desert od jabuka. Jabuke se kuvaju u sirupu i pune odgovarajućim filom. Ako volite jabuke možda ćete želeti da isprobate i posne mafine sa jabukama i sojinim mlekom. Evo kako se prave tufahije.

Sastojci:

6 jabuka
Sok od pola limuna

Za sirup:

  • 250 ml vode
  • 380 g šećera
  • Sok od pola limuna
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Kora od 1 jabuke

Za fil:

  • 56 ml vrućeg mleka
  • 140 g mlevenih oraha
  • 50 g putera
  • 2 kašike šećera

Za preliv:

  • šlag
  • nekoliko polovina oraha

Recept za tufahije

17:06
Korak 1

Oljuštite jabuke

Prvo oljuštite sve jabuke. Kada ih oljuštite, premažite ih limunovim sokom da ne pocrne. Ostavite koru od jedne jabuke sa strane. Izdubite jezgro svake jabuke. Jabuke bi i dalje trebalo da budu debele i sočne nakon što im isečete jezgro. Okrenite jabuku i uklonite donji deo sa semenkama, praveći pritom malu rupu. Na kraju premažite unutrašnjost jabuke limunovim sokom. Tako uradite sa svih 6 jabuka.

17:09
Korak 2

Napravite sirup

U loncu srednje veličine pomešajte sastojke za šećerni sirup, poput vanilog šećera i šećera, limunovog soka i kore od jabuke. Često mešajte i pustite da proključa. Smanjite temperaturu na nisku i dodajte jabuke. Biće otprilike do pola potopljene u sirup. Svaku lagano gurnite na dno dok se njihova unutrašnjost ne napuni sirupom kroz malu rupu koju ste napravili. Pržite ih otprilike 10 minuta. Gotove jabuke će postati žute i lako ih je probušiti viljuškom. Ako vidite znake da se jabuke raspadaju, izvadite ih ranije. Prebacite jabuke u duboki tiganj (ili činiju) i ohladite. Zadržite sirup.

17:10
Korak 3

Napravite fil

Napravite fil uporedo sa pravljenjem sirupa. U srednju činiju stavite orahe i prelijte ih mlekom. Ostavite na stranu oko 10 minuta, ili dok orasi ne upiju mleko. U međuvremenu, u malom tiganju istopite puter. Dodajte šećer i mešajte dok se ne sjedine koliko god mogu. Skloniti sa vatre i prelijte mlekom i orasima. Neprekidno mešajte dok se smesa ne sjedini. Svaku jabuku obilno napunite filom. Prelijte ih preostalim sirupom (dok ne budu oko ⅓ potopljene u sirupu). Čuvajte tufahije u frižideru, spremne za serviranje. Preostali sirup prebacite u teglu ili posudu sa poklopcem i takođe čuvajte u frižideru. Kada ih budete servirali, svaku jabuku stavite u činiju za desert i prelijte je sirupom. Na kraju prelijte šlagom i pospite orasima. Uživajte u tufahijama.

Pročitajte kako se pravi mini pita sa jabukama i lisnatim testom

BONUS VIDEO

Instagram/beccasgreatbakes Pita sa jabukama iz tiganja

StvarUkusa/L.S.