Čizkejk se pravio još u antičkoj Grčkoj, a služio se i kao svadbena torta. Danas postoji milion recepata za ovaj kolač, pa tako možete da pronađete čizkejk bez pečenja, ali i onaj koji se peče. Danas vam donosimo recept za čizkejk sa lavandom i borovnicom koji će vas osvojiti i ukusom, ali i izgledom. Ovako pripremljen čizkejk je na meniju u hrvatskoj poslastičarnici, a priprema ga Luka Klimczak, poznati poljski poslastičar.
Sastojci:
- 150 g maslaca
- 300 g keksa
- Za fil:
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 500 g maskarpone
- 60 g soka od limuna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 g suvih cvetova lavande
- 50 g borovnica
- Za slatku pavlaku:
- 700 ml slatke pavlake
- 100 g šećera
Recept za čizkejk od lavande:
Napravite biskvit
U posudi pomešajte puter koji ste istopili i mleveni keks. Sve dobro sjedintie i utisnite u kalup, pa stavite u frižider dok pravite fil.
Pripremite fil
U šerpi pomešajte lavandu i borovnicu, pa kuvajte dok voda ne krene da ključa. Procedite i dobro izblendirajte. Umutite maskarpone sa šećerom, pa dodajte jaja i sjedinite mikserom. Sipajte sok od limuna, smesu sa lavandom, kao i vanilu. Sve dobro umutite, pa sipajte preko biskvita. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 35 minuta.
Umutite slatku pavlaku
Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa premažite preko fila. Vratite u rernu i zatvorite je, pa ostavite još 10 minuta. Nakon toga prebacite u frižider na 10 sati. Ako ne želite da koristite slatku pavlaku, nije obavezno. Prijatno!
Pročitajte i ovo: Čokoladni čizkejk od 5 sastojaka
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus