Mafini s jabukama su vrlo jednostavni za pripremu, mekani su i preliveni sosom od jabuka, mrvicama od putera i glazurom od mleka. Ukoliko volite mafine možda ćete želeti da napravite i mafine sa bundevom i jabukama. Evo i kako da napravite mafine s jabukama.
Sastojci:
Preliv od jabuka:
- 125 g jabuke isečene na kockice
- 1 kašika šećera
Za mafine:
- 250 g + 1 kašika brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 155 g šećera
- 8 kašika putera
- 2 jajeta
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 95 ml mleka
- 125 g jabuke isečene na kockice
Za posipanje preko mafina:
- 60 g brašna
- 40 g šećera
- Prstohvat soli
- 4 kašike putera
Za glazuru:
- 125 g šećera u prahu
- Kašičica ekstrakta vanile
- 2-3 kašike mleka
Recept za mafine s jabukama
Napravite perliv od jabuka
Za mafine s jabukama napravite preliv. Zagrejte jabuke isečene na kockice i 1 kašiku šećera u šerpi na srednjoj vatri. Izgnječite jabuke i prokuvajte. Zatim ostavite da se mešavina kuva oko 10 minuta ili dok se ne zgusne. Ostavite sa strane da se ohladi. Da biste napravili mrvice za posipanje preko mafina, dodajte sve sastojke u malu posudu i mešajte dok se ne formiraju mrvice. Ostavite na stranu.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 220 stepeni i pripremite kalup za mafine sa papirom za pečenje. U veliku posudu dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Umutite da se sjedine. U drugu veću činiju dodajte ostale sastojke, osim jabuka, i mešajte dok se dobro ne sjedine. Pomešajte mokre sastojke i suve. U malu činiju sipajte jabuke sa 1 kašikom brašna. Zatim umešajte jabuke u testo. Ravnomerno ubacite testo u kalupe za mafine.
Pecite mafine
Kašikom stavite kašičicu preliva od jabuka na vrh svakog mafina. Pospite svaki mafin izdašnom količinom mrvica. Pecite na 220 stepeni 15 minuta, a zatim smanjite na 190 stepeni i pecite još oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim prebacite na rešetku za hlađenje. Pomešajte sastojke za glazuru i prelijte svaki mafin kada se ohladi. Uživajte u mafinima s jabukama!
Pročitajte kako da napravite PAVLOVA MAFINI SA SOSOM OD MALINE
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem