Mafini su poslastica koja se pravi od davnina, a danas su recepti poboljšani, pa postoji mnogo ukusa i ne zna se koji je lepši. Takođe, možete da pravite i slane mafine, ali mi vam predlažemo da isprobate najbolji recept za najlepše čokoladne mafine punjene džemom i ukrašene krckavim kornflejksom.

Sastojci:

  • Za testo:
  • 160 g brašna
  • 150 g šećera
  • 25 g nezaslađenog kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 2 jajeta
  • 80 ml ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 180 ml tople vode
  • Za nadev: 
  • 150 g džema
  • Za ganaš:
  • 150 g čokolade
  • 120 ml slatke pavlake
  • Za dekoraciju:
  • 500 g okruglog čokoladnog kornflejksa

Recept za čokoladne mafine punjene džemom: 

U posudi pomešajte prosejano brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Zatim dodajte jaja, sipajte ulje, vanilu i vodu. Sve dobro sjedinite. U kalup za mafine stavite papirne kalupe, pa sipajte dobijenu smesu za mafine do pola. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa stavite u frižider na 30-40 minuta. Povremeno promešajte dok ganaš ne postane kremast. Nemojte da dozvolite da se stvrdne, jer se kornflejks neće lepo zalepiti. Napravite rupu u sredini svakog mafina, pa napunite džemom po izboru. Ganaš sipajte u špric za kolače, pa sipajte preko mafina. Poređajte čokoladni kornflejks i ostavite u frižideru pola sata. 

Pročitajte i ovo: Kako se čiste kalupi za mafine

BONUS VIDEO: 

Instagram/Healthy Food Addiction Mafini sa bananama i kikiriki puterom

(StvarUkusa/S.B.)