Mafini su poslastica koja se pravi od davnina, a danas su recepti poboljšani, pa postoji mnogo ukusa i ne zna se koji je lepši. Takođe, možete da pravite i slane mafine, ali mi vam predlažemo da isprobate najbolji recept za najlepše čokoladne mafine punjene džemom i ukrašene krckavim kornflejksom.
Sastojci:
- Za testo:
- 160 g brašna
- 150 g šećera
- 25 g nezaslađenog kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 jajeta
- 80 ml ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 180 ml tople vode
- Za nadev:
- 150 g džema
- Za ganaš:
- 150 g čokolade
- 120 ml slatke pavlake
- Za dekoraciju:
- 500 g okruglog čokoladnog kornflejksa
Recept za čokoladne mafine punjene džemom:
U posudi pomešajte prosejano brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Zatim dodajte jaja, sipajte ulje, vanilu i vodu. Sve dobro sjedinite. U kalup za mafine stavite papirne kalupe, pa sipajte dobijenu smesu za mafine do pola. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa stavite u frižider na 30-40 minuta. Povremeno promešajte dok ganaš ne postane kremast. Nemojte da dozvolite da se stvrdne, jer se kornflejks neće lepo zalepiti. Napravite rupu u sredini svakog mafina, pa napunite džemom po izboru. Ganaš sipajte u špric za kolače, pa sipajte preko mafina. Poređajte čokoladni kornflejks i ostavite u frižideru pola sata.
Pročitajte i ovo: Kako se čiste kalupi za mafine
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem