Sastojci:
Za koru:
- 12 kašika kisele vode
- 12 kašika ulja
- 12 kašika šećera
- 12 kašika brašna (plus dodatno za mešenje i valjanje)
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 kašičica arome vanile
Za fil:
- 1 kg slatkih i kiselih jabuka
- 6 kašika šećera
- 1-2 kašičice cimeta
- sok od 1/2 limuna
- 2 kašike griza
Recept za kolač sa jabukama na 12 kašika:
Za ovaj kolač prvo počnite sa pripremom testa. Pošto je testo mekano, potrebno mu je vrlo kratko vreme mešanja, ali i vreme opuštanja da bi postalo savitljivo. Za to vreme možete pripremiti jabuke za fil, zagrejati rernu i pripremiti pleh. U velikoj posudi pomešajte 12 kašika kisele vode sa 12 kašika ulja. Dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne rastvori.
Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Nastavite da dodajete brašno dok ne dobijete meko, nelepljivo testo koje je lako za rukovanje. Po potrebi dodajte nekoliko kašika brašna. Mesite testo nekoliko minuta dok ne postane elastično. Zatim ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
Jabuke operite i oljuštite, pa ih izrendajte. Rendane jabuke stavite u šerpu, dodajte šećer i limunov sok. Dinstajte ih na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok ne puste sok i omekšaju. Nakon što jabuke omekšaju i veći deo soka ispari, dodajte cimet i kuvajte još 1-2 minuta. Skinite posudu sa vatre i ostavite da se smesa malo ohladi.
Zagrejte rernu na 180°C. Podeliti testo na dva jednaka dela i razvaljajte. Na podlogu posutu brašnom rasporedite prvi deo testa u tanak pleh, veličine pleha u kome ćete peći kolač. Stavite list testa u tepsiju, sužavajući i podižući ivice prema ivicama posude. Pospite 1 kašiku griza preko testa da upije tečnost iz jabuka. Dodajte fil od jabuka i dobro poravnajte.
Drugi deo testa razvucite i prekrijte filom od jabuka. Zatvorite ivice i lagano izbockajte gornji deo viljuškom da para izlazi tokom pečenja. Pecite oko 30-35 minuta ili dok ne postane zlatne boje. Nakon što se malo ohladi, isecite i pospite šećerom u prahu. Možda ćete želeti da napravite i kremasti ruski kolač sa jabukama.
Pročitajte i kako se pravi brz i jeftin kolač sa đumbirom i medom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način