Francuzi su razbili mit koji kaže da ne treba jesti nakon 18 sati! Oni večeru obično služe kasno, najčešće oko 21 sat, kad je cela porodica na okupu. Poslednji obrok u danu često je ratatuj – čuven i vrlo zdrav francuski specijalitet od dinstanog povrća sa začinima poput bosiljka i majčine dušice. Francuska kuhinja je naročito ponosna na ovo jelo. Najčešće se koriste tikvice, plavi patlidžan i paradajz, koji se obavezno dinstaju maslinovom ulju. Inače, vegetarijanci ratatuj jedu i kao glavno jelo za ručak. Za večeru se može služiti i kiš – to je tradicionalna francuska pita s mlekom i slaninom, mada postoje razne varijacije – umesto sa slaninom, to može biti pita sa suvim paradajzom, maslinama ili drugim povrćem i začinima.
Francuski specijaliteti deluju kao nepresušne riznice kalorija, ali to su u stvari prava mala zadovoljstva. Ne služe se ogromne porcije, jer se kvalitet uvek stavlja ispred količine, dok se uživa u eksploziji ukusa.
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/ratatuj-cuveno-jelo-francuske-kuhinje/
https://www.stvarukusa.rs/pite-i-slana-testa/kis-loren-sa-slaninom-i-sirom-ukusna-vecera-za-celu-porodicu/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem