NEDELJA FRANCUSKE KUHINJE: Uživajte u tradicionalnoj francuskoj večeri (RECEPTI)
Francuzi su razbili mit koji kaže da ne treba jesti nakon 18 sati! Oni večeru obično služe kasno, najčešće oko 21 sat, kad je cela porodica na okupu. Poslednji obrok u danu često je ratatuj – čuven i vrlo zdrav francuski specijalitet od dinstanog povrća sa začinima poput bosiljka i majčine dušice. Francuska kuhinja je naročito ponosna na ovo jelo. Najčešće se koriste tikvice, plavi patlidžan i paradajz, koji se obavezno dinstaju maslinovom ulju. Inače, vegetarijanci ratatuj jedu i kao glavno jelo za ručak. Za večeru se može služiti i kiš – to je tradicionalna francuska pita s mlekom i slaninom, mada postoje razne varijacije – umesto sa slaninom, to može biti pita sa suvim paradajzom, maslinama ili drugim povrćem i začinima.
Francuski specijaliteti deluju kao nepresušne riznice kalorija, ali to su u stvari prava mala zadovoljstva. Ne služe se ogromne porcije, jer se kvalitet uvek stavlja ispred količine, dok se uživa u eksploziji ukusa.
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/ratatuj-cuveno-jelo-francuske-kuhinje/
https://www.stvarukusa.rs/pite-i-slana-testa/kis-loren-sa-slaninom-i-sirom-ukusna-vecera-za-celu-porodicu/
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs / dijetamesecevemene.com