Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEDELJA FRANCUSKE KUHINJE: Ručak je obrok u kom ovaj narod najviše uživa (RECEPTI)

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

NEDELJA FRANCUSKE KUHINJE: Ručak je obrok u kom ovaj narod najviše uživa (RECEPTI)

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ishrana u Francuskoj ima mnoge rituale i na hranu se gleda kao na umetnost. Francuska je zemlja koja ima duga tradiciju i neizmerno je ponosna na svoju istoriju oko jela, pripreme i konzumacije.

Nedavno istraživanje pokazalo je kako Francuzi najviše vremena provode za jelom više od bilo koje druge nacionalnosti. Čak se i poslovni ručkovi smatraju kao odlično vreme za izgradnju odnosa i uživanja u hrani, nego vođenje poslova.

Ručak je nekad bio tradicionalni glavni obrok u danu, ali ovih dana mnogi ljudi, naročito u gradovima, imaju svoj glavni obrok u večernjim satima. U Parizu, ručak je obično u 13:00, a večera u 21:00 sati ili čak i kasnije, dok u ruralnim područjima ljudi često imaju tedenciju da jedu ranije.

Glavno jelo, odgovara sa onome što Amerikanci nazivaju predjelo. Tipično glavno jelo može biti pašteta koja se posluži sa hlebom, tanjir supe, tanjir mešane charuterie (dimljeno ili osušeno meso i kobasice) ili escorgo - puževi koji se kuvaju sa belim lukom na maslacu. Ali uglavnom glavno jelo je obično meso ili riba, poslužena sa povrćem.

Jednostavna zelena salata dolazi nakon glavnog jela, a sir se poslužuje nakon obroka. Domaćini uobičajeno svojim gostima nude između tri i pet vrsta sira.

Uz sve to vino prati obrok (najčešće je to crno), a čaša je ispunjena do tri četvrtine, nikada do vrha.

Bonton u Francuskoj kaže da je pristojno i trebalo bi svoje ruke zadržati uvek iznad stola, a ne u krilu.

Pripremili smo za vas neke tradicionalne francuske recepte, a neke smo prilagodili ukusu srpske kuhinje.

https://www.stvarukusa.rs/supe-i-corbe/tradicionalno-francusko-predjelo-supa-od-luka/

https://www.stvarukusa.rs/meso/recept-za-namaz-savrsenog-ukusa-tartar-biftek/

https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/ideja-za-rucak-piletina-i-krompir-u-besamel-sosu-video/

https://www.stvarukusa.rs/trikovi/recept-za-pocetnike-kako-napraviti-savrsen-besamel-sos/

I na kraju svakog obroka Francuzi služe nekoliko vrsta sireva koji mogu biti po vašem izboru.

shutterstock_380685043
Izvor: Foto: Shutterstock *Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs / opusteno.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti