Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bogat i sočan

Kako se pravi kolač sa višnjama: Omiljeni slatkiš iz detinjstva obogaćen sastojkom od kog pravimo puslice

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Klasičan recept u malo drugačijem izdanju.

Izvor: Shutterstock

Starinski recept za KOLAČ SA VIŠNJAMA sa dodatkom šama od belanaca.

Kora:

3 žumanca
2 kašike šećera
150 g mleka
4 g suvog kvasca
100 g maslaca
300 g brašna

Nadev:

1 kg višanja
3 kašike griza
5 kašika šećera ( ili po ukusu )

Možda će vas zanimati

Šam:

3 belanca
150 g šećera

Priprema:

Brašno staviti u posudu pa mu dodati sve ostale sastojke. Maslac prvo otopimo pa ostavimo da se prohladi, da bude topao. Ili pošto se sve meša hladno mleko i vreo maslac pomešamo pa se ta temperatura izjednači i možemo odmah raditi. Dodati i sve ostale sastojke i umesiti testo. Ostaviti ga 30 minuta da odstoji, a za to vreme sve ostalo pripremiti.

Pomešati višnje sa grizom i šećerom. Razvući testo za pleh 35 x 25cm i postaviti ga na dno. Ispod možete podmazati ili staviti papir za pečenje.

Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Na koru naneti nadev od višanja i rasporediti ga. Staviti tako kolač da se peče oko 20 minuta.

Ulupati belanca sa šećerom dok se kolač peče, pa izvaditi kolač i šam od belanaca naneti na višnje.

Vratii u rernu još 10 – 15 minuta da se kolač i belanca dopeku.

Potpuno ohladiti, kako bi se nadev stegao pa seći u kocke i poslužiti.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: Domaći recepti

Pročitajte još

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti