Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 najvećih grešaka u pripremi šama od belanaca

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Bilo da želite da pripremite puslice ili beze koru, važno je da izbegavate ove greške.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Priprema šama od belanaca možda deluje jednostavno jer nema mnogo sastojaka i dobija se izvrsna poslastica. Međutim, ovaj kulinarski poduhvat može biti na rubu katastrofe ako se ne pridržavate osnovnih pravila i pravite greške. Tako se može desiti da šam spadne, pa poslastice postanu žilave i gnjecave.

Evo nekoliko najčešćih grešaka u pripremi šama od belanaca koje bi trebalo izbegavati.

1. Jaja nisu odgovarajuće temperature

Jaja razbijte i odvojite žumaca i belanca dok su još hladna, ali ih mutite tek kada dostignu sobnu temperaturu. Dovoljno je da sačekate pola sata nakon vađenja jaja iz frižidera.

2. Koristite pogrešnu posudu za mućenje

Da biste dobili odličan volumen šama, belanca mutite u staklenoj ili metalnoj posudi. U plastičnim  posudama mogu da se nađu ostaci masnoća, pa se belanca neće lepo umutiti. Zbog toga je veoma važno da posuda u kojoj se mute belanca bude besprekorno čista.

3. U belancima ostaje malo žumanca

I najmanji trag žumanaca može sprečiti belanca da se dobro umute. Odolite iskušenju da prstima vadite žumanca. Možete to učiniti parčetom hleba ili štapićem za uši. Naravno, u tim slučajevima vodite računa da ne ostanu u belancima mrvice ili parče vatice.

4. Prebrzo dodajete šećer

Šećer ne smete dodati odjednom, već kašiku po kašiku. Tako će se šećer lakše umutiti, pa višak neće upiti vlagu i sprečiti belanca da se dobro umute.

5. Niste dovoljno mutili belanca

Belanca je potrebno mutiti sve dok se ne dobije gust i sjajan šam, koji se ne pomera ako nagnete posudu.

6. Pečete šam u prevrućoj rerni

Kako bi vlaga postepeno isparavala iz šama, potrebno je da belanca pečete na niskoj temperaturi, odnosno da ih sušite. Ako je rerna prevruća, dobićete hrskavu koru i gnjecavu sredinu poslastice.

7. Prebrzo se izvadili poslasticu iz rerne

Pustite da pečena beze kora ili puslice odstoje u rerni nakon pečenja.

8. Pripremate šam u vlažnoj prostoriji

Pokušajte da izbegnete pripremu šama od belanaca kada je velika vlažnost vazduha. Šećer iz šama upija vlagu, biće potrebno duže da se peče i može se desiti da vam poslatica ne uspe.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Stvarukusa.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti