Toliko jednostavna priprema, a ukus fantastičan. 

Sastojci:

Za testo:

  • 300 g glatkog brašna T400
  • 60 g šećera
  • 150 g putera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 2 kašike mleka

Za fil:

  • 500 g svežih jagoda (može i kupine, maline, trešnje...) 
  • 100-150 g šećera
  • 1 puding od vanile
  • vanilin šećer, po ukusu
  • sok od jedne pomorandže

Za premazivanje:

  • jaje
  • malo mleka

Za posipanje:

  • šećer 

Za serviranje:

  • sladoled od vanile

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer i vanilin šećer, a zatim dodajte puter isečen na kocke. Malo prstima oblikujte mrvičastu smesu, pa dodajte jaje i mleko. Zamesite testo u što manje pokreta. Uvijte u providnu foliju, pa stavite u frižider na pola sata.

Jagode operite i očistite. Isecite ih na četvrtine, pa dodajte šećer, puding, sok od pomorandže i vanilin šećer. Sve dobro izmešajte, pa do vrha napunite keramičke posude za pečenje ili kalup za mafine. Premažite ivice posuda umućenim jajetom.

Testo rastanjite na pobrašnjenoj površini, pa isecite na trakice debljine 1-2 cm, zavisno od veličine posuda. Poređajte ih kao na slici ili na neki vaš način, pa isecite višak i utisnite testo u ivice posuda koliko je to moguće. Premažite umućenim jajetom, pa pospite kristal šećerom. Pecite 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 220°C.

Evo kako da napravite male slatke pite sa sezonskim voćem
Shutterstock 

Najbolje je da ove pite servirate vruće uz kuglu sladoleda, ali nećete pogrešiti ni ako ih ohladite. 

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: milin kuvar/stvarukusa