Ekleri su poznati francuski desert, koji se pravi od mekanog testa duguljastog oblika, a puni neodoljim filom. U fil se može dodati rum, karamela, pa čak i kafa. Neki vole eklere prelivene čokoladom. Ukusom podsećaju na profiterole, a danas predlažemo eklere sa pistaćima. U ganaš se dodaje i bela čokolada, a ukus je fantastičan. Pored toga, vrlo su dekorativne i biće omiljene na prazničnim trpezama.
Sastojci:
- Za pralina sloj sa pistaćima:
- 30 g zaslađivača po izboru
- 170 g pistaća
- 1 prstohvat soli
- Za ganaš od pistaća:
- 30 ml vode
- 1,5 kašičica želatina u prahu
- 90 g slatke pavlake
- 90 g bele čokolade
- 265 g slatke pavkae
- Za testo:
- 3 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml vode
- 3/4 kašičice zaslađivača po izboru
- 4 g soli
- 90 g putera
- 110 g brašna
Recept za eklere sa pistaćima i belom čokoladom:
Počnite sa pravljenjem pralina sloja za eklere tako što u šerpu dodati zaslađivač po izboru i otopiti na srednje jakoj vatri. Kada se potpuno istopi, dodajte pistaće i promešajte dobro. Mešajte oko 3 minuta na ringli, pa ih rasporedite po ravnoj podlozi da se potpuno ohlade. Zatim ih izblendirajte dok ne dobijete kompaktnu strukturu. Potom pomešajte izblendirane pistaće sa solju i ostavite sa strane. Pomešajte vodu i želatin u prahu, pa ostavite sa strane da želatin nabubri. U šerpu sipajte slatku pavlaku i ostavite da proključa. Potom njom prelijte belu čokoladu i promešajte. Kada želatin nabubri, malo ga zagrejte (po mogućnosti u mikrotalasnoj), pa kada se otopi dodajte ga u belu čokoladu. Smesu želatina i bele čokolade postepeno dodajte u pralina sloj sa pistaćima i mutite dok se ne sjedini. Odvojte manju količinu pralina sloja sa pistaćima za ukras. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižider na najmanje 3 sata. Počnite sa pravljenjem testa tako što ćete u posudu dodati jaja. U šerpu dodajte mleko, vodu, so i puter, pa ostavite da proključa na srednjoj vatri. Kada provri, dodajte brašno i kuvajte uz neprekidno mešanje još 3 minuta. Testo potom miksajte na srednjoj brzini, dodajući jedno po jedno jaje. Smesu stavite u špric za kolače za po plehu prekrivenom pek papirom napravite oblik sličan pljosnatoj tulumbi. Pecite testo za eklere na 180°C oko 35 minuta. Kada se potpuno ohlade, nožem skonite središnji deo. Ganaš od pistaća umutite mikserom oko 1 minut na većoj brzini, pa sipajte u špric za kolače. Nanesite po unutrašnjosti testa za eklere i u obliku manjih puslica odozgo. Na svakoj puslici napravite ulubljenje, pa nanesite uz pomoć šrica za kolače smesu koju ste ostavili sa strane. Na kraju pospite pistaćima eklere za još lepši izgled. Preporučujemo i lažne čokoladne eklere.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus