Obogatite trpezu za Svetu Petku jednim sjajnim jelom, lososom sa testeninom i sirom, ali u posnoj varijanti. Nije komplikovano za pripremu i neće vam oduzeti puno vremena, a ovo jelo možete spremati i kao mrsno. Biljni sir se topi zajedno sa aromatičnim začinima i povrćem, dodaje kuvana testenina i na kraju prženi losos.
Sastojci:
- 1 činija spanaća
- 1 crni luk
- 7 čena belog luka
- 15 čeri paradajza
- 2 komada biljnog sira
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica + 1 kašika soli
- 2 prstohvata bibera
- 1 kašičica italijanske mešavine začina
- 120 ml maslinovog ulja
- 250 g posne testenine
- 3 komada lososa
- malo kapara
Recept za losos sa testeninom i sirom:
Pospite maslinovo ulje (oko 30 ml) po posudi za pečenje, pa poređajte po dnu spanać. Iseckajte crni i beli luk na krupnije komadiće, pa i njih poređajte preko spanaća. Dodajte i čeri paradajz, a u sredinu ubacite biljni sir. Pospite prstohvat bibera, kašičicu soli i na kraju oko 30 ml maslinovog ulja. Pecite na 200°C oko 15 minuta. U ključalu vodu dodajte kašiku soli, ubacite testeninu i kuvajte još nekoliko minuta na laganijoj vatri. Potom ostavite u vrućoj vodi poklopljenu testeninu još 10 minuta, pa ocedite. Po lososu pospite so i biber, utrljajte, pa propržite na manjoj količini ulja na laganijoj vatri, sa obe strane dok ne poprimi zlatnu boju. Po posudi za pečenje promešajte otopljeni sir sa ostalim sastojcima, dodajte testeninu, losos, pa ukrasite kaparima. Pospite losos i testeninu preostalim maslinovim uljem. Za slavsku trpezu predlažemo ikanapee sa lososom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem