Medeno srce je čokoladni kolač koji je nekada bio popularan u Jugoslaviji, a i danas je jedna od omiljenih poslastica. Predlažemo posno medeno srce, koje možete služiti na slavi ili se njim zasladiti u toku posta. Jednostavno se pravi, a dodaje se gotovo uvek džem od kajsija koji mu daje kiselkast ukus. Za danas predlažemo preliveno medeno srce sa višnjama. Sočniji i neodoljiviji ukus!
Sastojci:
- 340 g brašna
- 60 g kakaoa
- 8 g sode bikarbone
- 1,5 kašičica cimeta
- 350 ml kisele vode
- 180 ml ulja
- 240 g šećera
- 40 g džema od kajsije
- 150 g višanja
- Za preliv:
- 1 kašičica kakaoa
- 100 ml bademovog mleka
- 1 kašičica meda
- Za glazuru:
- 220 g čokolade za kuvanje
- 50 ml ulja
Recept za posno medeno srce sa višnjama:
U posudu ubacite brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet pa promešajte žicom. U drugoj posudi pomešajte šećer, kiselu vodu, džem od kajsija i ulje. Dobro sjedinite sastojke za medeno srce, pa postepeno ubacite u mešavinu suvih sastojaka sa kakaom. Kada dobijete kompaktnu smesu mešanjem, izlijte u pleh obložen pek papirom, pa pospite višnjama po vrhu. Pecite medeno srce oko pola sata na 180°C. Zabodite čačkalicu, pa ako smesa ostane na njoj, produžite pečenje za još nekoliko minuta. Zagrejte bademovo mleko na laganijoj temperaturi, pa isključite vatru i dodajte med i kakao. Dobro promešajte, pa prelijte vruć kolač. Ostavite 20-25 minuta da se ohladi. Potom na pari istopite čokoladu za kuvanje sa ulje, pa nanesite glazuru na medeno srce. Preporučujemo i medeno srce sa merama na šolju.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus