Medeno srce je čokoladni kolač koji je nekada bio popularan u Jugoslaviji, a i danas je jedna od omiljenih poslastica. Predlažemo posno medeno srce, koje možete služiti na slavi ili se njim zasladiti u toku posta. Jednostavno se pravi, a dodaje se gotovo uvek džem od kajsija koji mu daje kiselkast ukus. Za danas predlažemo preliveno medeno srce sa višnjama. Sočniji i neodoljiviji ukus!

Sastojci:

  • 340 g brašna
  • 60 g kakaoa
  • 8 g sode bikarbone
  • 1,5 kašičica cimeta
  • 350 ml kisele vode
  • 180 ml ulja
  • 240 g šećera
  • 40 g džema od kajsije
  • 150 g višanja
  • Za preliv:
  • 1 kašičica kakaoa
  • 100 ml bademovog mleka
  • 1 kašičica meda
  • Za glazuru:
  • 220 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml ulja

Recept za posno medeno srce sa višnjama:

U posudu ubacite brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet pa promešajte žicom. U drugoj posudi pomešajte šećer, kiselu vodu, džem od kajsija i ulje. Dobro sjedinite sastojke za medeno srce, pa postepeno ubacite u mešavinu suvih sastojaka sa kakaom. Kada dobijete kompaktnu smesu mešanjem, izlijte u pleh obložen pek papirom, pa pospite višnjama po vrhu. Pecite medeno srce oko pola sata na 180°C. Zabodite čačkalicu, pa ako smesa ostane na njoj, produžite pečenje za još nekoliko minuta. Zagrejte bademovo mleko na laganijoj temperaturi, pa isključite vatru i dodajte med i kakao. Dobro promešajte, pa prelijte vruć kolač. Ostavite 20-25 minuta da se ohladi. Potom na pari istopite čokoladu za kuvanje sa ulje, pa nanesite glazuru na medeno srce. Preporučujemo i medeno srce sa merama na šolju.

BONUS VIDEO:

Kolač sa nutelom Instagram/Fitwaffle Kitchen

 Izvor: StvarUkusa