Ako spadate u stariju generaciju, sigurno se sećate mekanog čokoladnog kolača sa džemom, koji je poznat pod imenom medeno srce. On se nekada bio nezaobilazan kako na svečanim, tako i na svakodnevnoj trepzi. Pravi se od osnovnih sastojaka i ne zahteva prevelike kulinarske sposobnosti, a ovako pripremljen može da se jede i u toku Uskršnjeg posta. Domaći džem ga čini posebnim, pogotovo ako dodate i rendanu čokoladu unutra.
- Sastojci:
- 2,5 čaše brašna
- 1 kašika kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica cimeta
- 1,5 čaša kisele vode
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša šećera
- 18 kašika džema
- Za glazuru:
- 200 g posne čokolade
- 30 ml ulja
Priprema:
U posudi prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo i cimet, a u drugoj pomešajte kiselu vodu, šećer i džem (10 kašika). Dobro promešajte, a onda pomešajte obe smese i sjedinite. Na kraju u tu posudu sipajte ulje i promešajte. Pleh dimenzija 33x23 cm obložite pek papirom, pa sipajte pola smese i poravnajte. Pecite na 180°C u zagrejanoj rerni oko 12 minuta ili dok se ne uhvati korica. Za to vreme pomešajte džem sobne temeprature (8 kašika) i 100 g čokolade koju ste izrendali. Premažite biskvite smesom od džema i čokolade. Sipajte preostalu smesu i vratite u rernu još 30 minuta. Čokoladu istopite sa uljem, pa prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru da se ohladi.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem