Ako spadate u stariju generaciju, sigurno se sećate mekanog čokoladnog kolača sa džemom, koji je poznat pod imenom medeno srce. On se nekada bio nezaobilazan kako na svečanim, tako i na svakodnevnoj trepzi. Pravi se od osnovnih sastojaka i ne zahteva prevelike kulinarske sposobnosti, a ovako pripremljen može da se jede i u toku Uskršnjeg posta. Domaći džem ga čini posebnim, pogotovo ako dodate i rendanu čokoladu unutra.

  • Sastojci:
  • 2,5 čaše brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica cimeta 
  • 1,5 čaša kisele vode 
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 čaša šećera
  • 18 kašika džema
  • Za glazuru: 
  • 200 g posne čokolade
  • 30 ml ulja

Priprema:

U posudi prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo i cimet, a u drugoj pomešajte kiselu vodu, šećer i džem (10 kašika). Dobro promešajte, a onda pomešajte obe smese i sjedinite. Na kraju u tu posudu sipajte ulje i promešajte. Pleh dimenzija 33x23 cm obložite pek papirom, pa sipajte pola smese i poravnajte. Pecite na 180°C u zagrejanoj rerni oko 12 minuta ili dok se ne uhvati korica. Za to vreme pomešajte džem sobne temeprature (8 kašika) i 100 g čokolade koju ste izrendali. Premažite biskvite smesom od džema i čokolade. Sipajte preostalu smesu i vratite u rernu još 30 minuta. Čokoladu istopite sa uljem, pa prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru da se ohladi. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE