U toku je Uskršnji post koji se smatra najstrožim od sva četiri, koliko ih ima. Ako ga se pridržavate naš predlog je da se počastite hrskavom pitom sa zeljem koja se pravi od domaćih kora. One su uvek bolje od kupovnih, a njihova priprema nije toliko komplikova. Stari i provereni recept za pitu iz bakine sveske je pun pogodak za sve prilike.

  • Sastojci:
  • 1/2 kg brašna
  • 300 ml tople vode 
  • 1 šoljica ulja
  • malo soli
  • 1 margarin
  • 2 veze zelja
  • 2 crna luka

Priprema:
Zelje očistite i kratko blanširajte, pa procedite i iseckajte, a crni luk sitno iseckajte i propržite. Sjedinite zelje i luk. U posudi pomešajte brašno, so, toplu vodu i ulje. Umesite testo, pa pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta. Razvucite testo oklagijom, pa ga premažite trećinom margarina i savijte kao knjigu, na pola sa gornje strane, na pola sa donje strane, na pola sa leve strane i na pola sa desne strane. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa razvucite koru i premažite drugom trećinom margarina, pa ponovite postupak savijanja. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa ponovo razvucite testo i premažite poslednjom trećinom margarina. Urolajte testo i isecite na pet delova. Svaki deo razvucite, pa nafilujte i opet urolajte. Ređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE