Najbitnija stvar kad pravite domaće kiflice, pitu, pogaču i ostalo pecivo je da vam testo bude dobro. Mnoge domaćice misle kako je ono komplikovano za pripremu i zato izbegavaju, ali sa ovim receptom definitivno nema greške. A kako je u toku Uskršnji post naš predlog je da napravite posno ludo testo koje može da stoji u frižideru i do 4 dana. Od njega možete da pravite šta god želite, pa tako i pogaču za Veliki petak.

  • Sastojci:
  • 1 kg brašna
  • 50 g kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 600 ml tople vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema:
U toploj vodi izmrvite kvasac i dodajte šećer. Zatim ostavite da se aktivira nekih 10 minuta, a u drugoj posudi pomešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i so. U sredinu sipajte aktivirani kvasac i ulje, pa umesite testo. Od dobijenog testa možete da pravite pecivo po želji, a ako ga nećete odmah koristiti nauljite ga i stavite u kesu, pa u frižider. Tamo može da stoji 3-4 dana, a kada ga izvadite obavezno ga premesite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE