Sarme se tradicionalno pripremaju zimi, a ovo jelo sa kiselim kupusom svi vole da jedu. Iskoristite sezonu još malo, pa za Uskršnji post pripremite posne sarme sa povrćem. Super su predlog za ručak za prvu nedelju kada se posti na vodi. Ako želite možete da dodate još neko povrće po želji, a ovako pripremljene posne sarme će se svima dopasti.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 2 šargarepe
- 250 g pirinča
- 2 praziluka
- 1 crni luk
- 2 krompira
- 1/2 karfiola
Recept za posne sarme sa povrćem na vodi:
Pripremite nadev
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk i praziluk. Kada omekšaju dodajte rendanu šargarepu, krompir i sitno seckani karfiol. Začinite po želji, pa sipajte još malo vode i nastavite da kuvate dok i povrće ne omekša. Pirinač operite u nekoliko voda, pa ga držite potopljenog u vodi dok se nadev kuva. Zatim u posudi pomešajte povrće i pirinač koji ste procedili i dobro sjedinite. Ako je potrebno još začinite.
Napravite sarme
Kupus operite i ako je potrebno isecite koren listovima. Zatim napunite nadevom, pa uvijte sarme. Ređajte u tepsiju, najbolje ako imate zemljanu.
Pecite sarme
Prelijte sarme vodom koju ste pomešali sa začinskom paprikom i pecite u rerni na 150°C nekih 4 sata.
Pročitajte i ovo: Posne sarme sa dimljenim šaranom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan