Sarme su tradicionalno jelo koje se obično jede zimi. Sva jela od kiselog kupusa su omiljena među Srbima, a ovo pogotovo. Kako je u toku Uskršnji post možete da ih jedete bez griže savesti ako mleveno meso zamenite pečurkama i prazilukom. Posne sarme mogu da se pune različitim namirnicama, ali kombinacija pečuraka i praziluka je dobitna. 

  • Sastojci:
  • 3 praziluka 
  • 450 g pečuraka 
  • 100 g pirinča 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • kiseli kupus 

Priprema: 
Propržite seckani praziluk, pa kada omekša dodajte i seckane pečurke. Pred kraj dodajte i opran pirinač i posolite, pobiberite, pa pospite slatkom paprikom. Dobro promešajte, pa stavite kašiku smese na oprani list kiselog kupusa i urolajte. Tako uradite dok ne utrošite sve sastojke i poređajte u šerpu. Sipajte vodu da sarma ogrezne, pa prelijte uljem. Kuvajte na tihoj vatri dok ne budu gotove. Ako volite zapečene, nakon kuvanja ih poređajte u pleh i pecite nekih 10-15 minuta na 180°C. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE