Uprkos tome što su potpuno bez mesa, ove ćufte su fantasičnog ukusa. A ono što je jednko dobro kao i ukus je to što im je tekstura bila kao i pravim koje se prave od mlevenog mesa. Zna se da su jedno od omiljenih srpskih jela ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom, a ovog specijaliteta ne morate da se odričete ni kada postite. Posne ćufte su toliko ukusne da nećete ni primetiti da nema mesa, a pročitajte i kako da spremite posni pire krompir.
- Sastojci:
- 450 g pečuraka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika margarina
- 1/2 šolje sitno seckanog crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1/2 šolje ovsenih pahuljica
- 1/2 šolje prezli
- 1 veza peršuna
- italijanski začin
- slatka paprika
- 30 g biljnog sira
- 2 kašike mlevenog lana
- 5 kašika vode
- Za paradajz sos:
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica brašna
- 500 ml paradajz sosa
- origano
Priprema:
U tiganju na ulju propržite sitno seckane pečurke, pa dodajte puter. Još malo pržite, pa dodajte sitno seckani crni luk i mleveni beli. Dobijenu smesu sipajte u posudu, pa dodajte ovsene pahuljice i sitno rendani sir. Dobro promešajte. U činiji pomešajte mleveni lan i vodu i dobro sjedinite (ovo je zamena za jaja). Zatim u posudu dodajte smesu od lana, seckani peršun, posolite, pobiberite i pospite italijanskim začinom i slatkom paprikom. Sve dobro sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan oblikuje ćuftice, pa pecite na 230°C oko 12-15 minuta. U međuvremenu u šerpi na malo ulja propržite mleveni beli luk, pa posle minut, dva sipajte brašno i brzo promešajte, pa dodajte paradajz sos. Posolite i pospite origanom, pa dodajte pečene ćufte i kuvajte još 30-60 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus