Uprkos tome što su potpuno bez mesa, ove ćufte su fantasičnog ukusa. A ono što je jednko dobro kao i ukus je to što im je tekstura bila kao i pravim koje se prave od mlevenog mesa. Zna se da su jedno od omiljenih srpskih jela ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom, a ovog specijaliteta ne morate da se odričete ni kada postite. Posne ćufte su toliko ukusne da nećete ni primetiti da nema mesa, a pročitajte i kako da spremite posni pire krompir.  

  • Sastojci: 
  • 450 g pečuraka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika margarina 
  • 1/2 šolje sitno seckanog crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1/2 šolje ovsenih pahuljica 
  • 1/2 šolje prezli
  • 1 veza peršuna
  • italijanski začin
  • slatka paprika 
  • 30 g biljnog sira 
  • 2 kašike mlevenog lana 
  • 5 kašika vode 
  • Za paradajz sos:
  • 1 čen belog luka 
  • 1 kašičica brašna 
  • 500 ml paradajz sosa
  • origano

Priprema:
U tiganju na ulju propržite sitno seckane pečurke, pa dodajte puter. Još malo pržite, pa dodajte sitno seckani crni luk i mleveni beli. Dobijenu smesu sipajte u posudu, pa dodajte ovsene pahuljice i sitno rendani sir. Dobro promešajte. U činiji pomešajte mleveni lan i vodu i dobro sjedinite (ovo je zamena za jaja). Zatim u posudu dodajte smesu od lana, seckani peršun, posolite, pobiberite i pospite italijanskim začinom i slatkom paprikom. Sve dobro sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan oblikuje ćuftice, pa pecite na 230°C oko 12-15 minuta. U međuvremenu u šerpi na malo ulja propržite mleveni beli luk, pa posle minut, dva sipajte brašno i brzo promešajte, pa dodajte paradajz sos. Posolite i pospite origanom, pa dodajte pečene ćufte i kuvajte još 30-60 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE