Sezona kiselog kupusa je stigla, a osim mnogima omiljene salate od kiselog kupusa, posute sa malo aleve paprike, od ove namirnice možemo napraviti najlepša tradicionalna srpska jela. Sarma je bogato gurmansko jelo bez koje retko koje slavlje u Srbiji može da prođe, od Nove godine, slava, pa i Božića. Za krsne slave koje se obeležavaju u vreme Božićnog posta pripremaju se posne sarme u savršenoj kombinaciji povrća, ali i gurmanskog dodatka - dimljene ribe. Dok se u mrsne sarme dodaju suvo meso i slanina, u posne možete dodati nekoliko parčića dimljenog šarana koji će joj dati dodatnu masnoću, ali i bogatiji ukus. U nastavku teksta pročitajte sjajan recept za posne sarme. 

  • Sastojci:
  • 3 crna luka
  • 1 praziluka
  • 6 većih šargarepa
  • 1 veza peršuna
  • 3 štapića celera
  • 4 čena belog luka
  • 600 g pirinča
  • 2 krompira
  • 500 g dimljenog šarana
  • 2 glavice kiselog kupusa

Priprema:

Iseckajte crni luk i praziluk, pa prodinstajte na zagrejanom ulju. Zatim dodajte mleveni beli luk, rendanu šargarepu, celer i seckani peršun. Ostavite da se dinsta još nekih 10 minuta. Nakon toga dodajte pirinač koji ste držali u vodi, samo ga ocedite. Dinstajte još 10 minuta. Sklonite sa šporeta, začinite po ukusu, pa dodajte rendani krompir. Punite listove kiselog kupusa i urolajte. Ređajte u tepsiju sarme, a između stavite dimljenog šarana, pa prelijte vodom i pecite na 150°C oko 4 sata.  

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE