Ukoliko volite dimljenu ribu ovo je odličan recept za vas.

Za dimljenje ribe dovoljno je dva, tri dima, a možete ga prodimiti i u improvizovanoj pušnici ukoliko nemate mogućnosti da to odradite u pravoj.

Biće vam potreban roštilj sa poklopcem, 1 masniji šaran oko 2kg, 3 pune kašičice soli, po 1 kašikica mlevenog bibera i tucane ljute paprike, malo suvog peršuna i ruzmarina ili začina koji volite.

Priprema:

Šarana očistite od krljušti i od utrobe, uklonite glavu i vrh repa. Zatim ga presecite na polovine.

U manjoj posudici izmešajte so i začine. Zatim sve dobro utrljajte u meso ribe i stavite da stoji u keramičkoj posudi jedan dan. Vodite računa da bude na hladnom, a idealna temperatura će biti oko 5 stepeni.

Važno je ribu dobro oprati pre dimljenja, da i se sprao višak soli. Riba je pokupila dovoljno soli, tako da to što ostane treba da se ukloni da ne bude preslano.

Za dimljenje ribe najbolje je koristiti bagremovo ili bukovo drvo.

Da biste dimili ribu na roštilju stavite suva drva i zapalite ih. Potom dve tri cepanice pokvasite vodom i kad se od zapaljenih drva napravi žar ta mokra drva stavite preko žara. To će smanjiti temperaturu da se riba ne ispeče, a proizvešće dosta dima kao što mi i želimo.

Žicu pre stavljanja ribe namažite sa malo masnoće.

Nakon što je krenuo gust lep dim stavite ribu na rešetku i poklopite. Dovoljno je da riba stoji tako u dimu oko pola sata. Nakon tog vremena skidate ribu sa rešetke, pažljivo da se korica ne odlepi od ribe.

Ovako pripremljena ribu mora još termički da se obradi. A ukoliko želite da dobijete gotove komade, nastavite sa dimljenjem još pola sata i pojačajte malo vatru. Nakon toga možete je služiti tako, bez dodatnog prženja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs