Tikvice punjene povrćem i zapečene u rerni prave se tako što se tivice izdube kako bi dobile oblik čamaca, a prethodno se napravi fil kojim se pune. Nakon toga se samo zapeku u rerni i sve bude gotovo za samo pola sata. Možda ćete želeti da napravite i tikvice sa nadevom od sira i povrća. Evo kako se prave tikvice punjene povrćem i zapečene u rerni.

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice, prepolovljene po dužini
  • 1 veliko jaje, umućeno
  • 100 g prezli
  • 70 g parmezana
  • ½ čena belog luka, mlevenog
  • 50 g čeri paradajza, isečenog na četvrtine
  • 2 kašičice limunove kore
  • 2 kašike svežih listova majčine dušice
  • 30 g badema
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje za pokapati

Recept za tikvice punjene povrćem i zapečene u rerni

15:54
Korak 1

Zagrejte rernu

Za tikvice punjene povrćem zagrejte rernu na 250 ° C i obložite tepsiju papirom za pečenje. Koristite malu kašiku da izdubite meso tikvica, ostavljajući nešto više od pola centimetra debljine oko ivica. Stavite ih isečenom stranom nagore na tepsiju.

15:57
Korak 2

Napravite fil

Stavite izvađeno meso tikvica u mrežastu cediljku i pažljivo iscedite višak vode. Trebalo bi da vam ostane 100 g mesa tikvice. Prebacite meso tikvice u srednju činiju sa jajetom, prezlama, parmezanom, belim lukom, paradajzom, limunovom koricom, majčinom dušicom, bademima i solju. Mešajte dok se ne sjedini.

15:57
Korak 3

Napunite tikvice

Izdubljene tikvice prelijte maslinovim uljem i pospite solju i biberom. Kašikom sipajte fil i pecite 16 do 18 minuta ili dok se fil ne stegne i ne dobije zlatno smeđu boju i postane hrskav odozgo. Uživajte u tikvicama punjenim povrćem i zapečenim u rerni.

Pročitajte kako se pravi prolećna musaka od krompira i tikivca sa bešamelom

BONUS VIDEO

Instagram/ cheftomwalton Rolovane tikvice punjene sirom i spanaćem

StvarUkusa/L.S.