Tikvice punjene povrćem i zapečene u rerni prave se tako što se tivice izdube kako bi dobile oblik čamaca, a prethodno se napravi fil kojim se pune. Nakon toga se samo zapeku u rerni i sve bude gotovo za samo pola sata. Možda ćete želeti da napravite i tikvice sa nadevom od sira i povrća. Evo kako se prave tikvice punjene povrćem i zapečene u rerni.
Sastojci:
- 3 srednje tikvice, prepolovljene po dužini
- 1 veliko jaje, umućeno
- 100 g prezli
- 70 g parmezana
- ½ čena belog luka, mlevenog
- 50 g čeri paradajza, isečenog na četvrtine
- 2 kašičice limunove kore
- 2 kašike svežih listova majčine dušice
- 30 g badema
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ulje za pokapati
Recept za tikvice punjene povrćem i zapečene u rerni
Zagrejte rernu
Za tikvice punjene povrćem zagrejte rernu na 250 ° C i obložite tepsiju papirom za pečenje. Koristite malu kašiku da izdubite meso tikvica, ostavljajući nešto više od pola centimetra debljine oko ivica. Stavite ih isečenom stranom nagore na tepsiju.
Napravite fil
Stavite izvađeno meso tikvica u mrežastu cediljku i pažljivo iscedite višak vode. Trebalo bi da vam ostane 100 g mesa tikvice. Prebacite meso tikvice u srednju činiju sa jajetom, prezlama, parmezanom, belim lukom, paradajzom, limunovom koricom, majčinom dušicom, bademima i solju. Mešajte dok se ne sjedini.
Napunite tikvice
Izdubljene tikvice prelijte maslinovim uljem i pospite solju i biberom. Kašikom sipajte fil i pecite 16 do 18 minuta ili dok se fil ne stegne i ne dobije zlatno smeđu boju i postane hrskav odozgo. Uživajte u tikvicama punjenim povrćem i zapečenim u rerni.
Pročitajte kako se pravi prolećna musaka od krompira i tikivca sa bešamelom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem