Tikvice punjene povrćem i zapečene u rerni prave se tako što se tivice izdube kako bi dobile oblik čamaca, a prethodno se napravi fil kojim se pune. Nakon toga se samo zapeku u rerni i sve bude gotovo za samo pola sata. Možda ćete želeti da napravite i tikvice sa nadevom od sira i povrća. Evo kako se prave tikvice punjene povrćem i zapečene u rerni.
Sastojci:
- 3 srednje tikvice, prepolovljene po dužini
- 1 veliko jaje, umućeno
- 100 g prezli
- 70 g parmezana
- ½ čena belog luka, mlevenog
- 50 g čeri paradajza, isečenog na četvrtine
- 2 kašičice limunove kore
- 2 kašike svežih listova majčine dušice
- 30 g badema
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ulje za pokapati
Recept za tikvice punjene povrćem i zapečene u rerni
Zagrejte rernu
Za tikvice punjene povrćem zagrejte rernu na 250 ° C i obložite tepsiju papirom za pečenje. Koristite malu kašiku da izdubite meso tikvica, ostavljajući nešto više od pola centimetra debljine oko ivica. Stavite ih isečenom stranom nagore na tepsiju.
Napravite fil
Stavite izvađeno meso tikvica u mrežastu cediljku i pažljivo iscedite višak vode. Trebalo bi da vam ostane 100 g mesa tikvice. Prebacite meso tikvice u srednju činiju sa jajetom, prezlama, parmezanom, belim lukom, paradajzom, limunovom koricom, majčinom dušicom, bademima i solju. Mešajte dok se ne sjedini.
Napunite tikvice
Izdubljene tikvice prelijte maslinovim uljem i pospite solju i biberom. Kašikom sipajte fil i pecite 16 do 18 minuta ili dok se fil ne stegne i ne dobije zlatno smeđu boju i postane hrskav odozgo. Uživajte u tikvicama punjenim povrćem i zapečenim u rerni.
Pročitajte kako se pravi prolećna musaka od krompira i tikivca sa bešamelom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus