Musaka se kod nas sprema sa krompirom i mlevenim mesom, a u nekim zemljama se koristi patlidžan i bešamel. Kada dođe lepo vreme i počne sezona tikvica na trpezi je obavezna musaka sa tikvicama, a ako želite da joj poboljšate ukus preporučijemo vam da joj dodate i tvrdi sir. Musaka nije teška za pripremu, a sa tikvicama se peče za pola sata, što je mnogo brže od one sa krompirom.
Sastojci:
- 1 luk
- 1 šargarepa
- 3 čena belog luka
- 500 g mlevenog mesa
- 2 paradajza
- bosiljak
- 3 male tikvice
- 150 g tvrdog sira
- peršun
Recept za musaku sa tikvicama i sirom:
Na ulju propržite sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu dok ne omekašaju. Zatim dodajte sitno seckan beli luk, a nakon minut i mleveno meso. Sve lepo promešajte, pa dodajte rendani paradajz, seckani bosiljak i peršun. Posolite i pobiberite, pa opet sve lepo promešajte. Kada sos proključa, poklopite i krčkajte još 15 minuta. Isecite tikvice na kockice približne veličine. Vatrostalnu posudu nauljite, pa poređajte tikvice isečene na kockice. Zatim sipajte preko smesu sa mlevenim mesom, a onda pospite rendanim sirom. Preko poređajte preostale tikvice, meso i na kraju sir. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta.
Pročitajte i ovo: Musaka u obliku cveta
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs