Tikvice su idealno letnje povrće, jer ne samo da možete da pravite najraznovrsnija jela od njih, već su jeftine i zasitne. Pored ćufti, punjenih ili grilovanih, možete da napravite i musaku od tikvica. Sigruni smo da ste je pravili do sada, ali ovako ukusnu morate da probate. Napravite čuveni ragu (koji se koristi za bolonjeze i lazanje) umesto klasičnog nadeva, a tikvice obavezno bogato pospite prezlama jer će biti hrskavaije.Takođe, za preliv koristite paradajz sos umesto mleka i napravićete musakuza koju će se tražiti parče više. 

  • Sastojci: 
  • 1,2 kg tikvica 
  • 400 g mlevenog mesa (po izboru) 
  • 800 ml paradajz soka 
  • malo svežeg ruzmarina 
  • malo sveže nane 
  • 3 jajeta 
  • 3 crna luka 
  • 4 čena belog luka 
  • prezle 

Priprema: 

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada on omekša dodajte mleveno meso. Posolite i pobiberite, a kada se meso proprži sipajte paradajz sos (650 ml). Krčkajte dok se sos ne redukuje, pa pred kraj dodajte seckanu nanu i ruzmarin. Tikvice isecite na kolutove, pa posolite i ostavite da puste vodu nekih 10-15 minuta. Osušite ih ubrusom. Vatrostalnu posudu nauljite, pa poređajte red tikvica i bogato ih pospite prezama. Preko stavite nadev od mesa, pa ponovo poređajte tikvice i pospite ih prezlama. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji red treba da budu tikvice. Jaja umutite, pa u njih sipajte i paradajz sos (150 ml) i prelijte preko. Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta. 

BONUS VIDEO: 

TikTok/mamazilla.moodforfood Recept za grčku pitu od tikvica sa fetom i jogurtom

Izvor: Stvar ukusa