Tikvice su idealno letnje povrće, jer ne samo da možete da pravite najraznovrsnija jela od njih, već su jeftine i zasitne. Pored ćufti, punjenih ili grilovanih, možete da napravite i musaku od tikvica. Sigruni smo da ste je pravili do sada, ali ovako ukusnu morate da probate. Napravite čuveni ragu (koji se koristi za bolonjeze i lazanje) umesto klasičnog nadeva, a tikvice obavezno bogato pospite prezlama jer će biti hrskavaije.Takođe, za preliv koristite paradajz sos umesto mleka i napravićete musakuza koju će se tražiti parče više.
- Sastojci:
- 1,2 kg tikvica
- 400 g mlevenog mesa (po izboru)
- 800 ml paradajz soka
- malo svežeg ruzmarina
- malo sveže nane
- 3 jajeta
- 3 crna luka
- 4 čena belog luka
- prezle
Priprema:
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada on omekša dodajte mleveno meso. Posolite i pobiberite, a kada se meso proprži sipajte paradajz sos (650 ml). Krčkajte dok se sos ne redukuje, pa pred kraj dodajte seckanu nanu i ruzmarin. Tikvice isecite na kolutove, pa posolite i ostavite da puste vodu nekih 10-15 minuta. Osušite ih ubrusom. Vatrostalnu posudu nauljite, pa poređajte red tikvica i bogato ih pospite prezama. Preko stavite nadev od mesa, pa ponovo poređajte tikvice i pospite ih prezlama. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji red treba da budu tikvice. Jaja umutite, pa u njih sipajte i paradajz sos (150 ml) i prelijte preko. Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem